Referat - Ecoturismul si comunitatile locale

Categorie
Referate Ecologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
ecoturismul, comunitatile, locale
Descarcari
450
Nota
0 / 10 - 0 voturi






1. Rolul comunitatilor locale în dezvoltarea ecoturismului
2. Efectele ecoturismului asupra comunitatilor locale. Relatia turisti – localnici
3. Proiectul de ecoturism bazat pe comunitatea
din Yeak Laom – Studiu de caz
4. Bibliografie



1. Rolul comunitatilor locale în dezvoltarea ecoturismului
Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale reprezinta o provocare si o prioritate în acelasi timp. O provocare, pentru ca o comunitate trebuie sa fie receptiva la transformarile si schimbarile interne si externe care o pot afecta, adaptându-se acestor schimbari prin actiuni si initiative strategice locale. O prioritate, pentru ca modul în care se dezvolta localitatea îi afecteaza prezentul si sansele de viitor.
Prin comunitate, conform dictionarului explicativ al limbii române, se întelege un « grup de oameni cu interese, credinte sau norme de viata comune; totalitatea locuitorilor unei localitati, al unei tari ». Prin comunitati locale noi întelegem totalitatea municipiilor, oraselor, satelor si a membrilor acestora.
Astazi în lume sunt peste 6.416 comunitati locale care elaboreaza si implementeaza strategii si planuri locale de actiuni de dezvoltare durabila. Având în vedere faptul ca ecoturismul reprezinta calatoria responsabila în arii naturale, care conserva mediul si sustine bunastarea populatiei locale, rolul comunitatilor locale consta tocmai în aceea ca ele trebuie sa utilizeze resursele proprii pentru a asigura necesitatile generatiilor actuale, asigurând, în acelasi timp, resursele necesare pentru generatiile viitoare. Ecoturismul reprezinta sansa de a învata respectul pentru natura si pentru cultura locala, iar pentru unii o sansa de auto-reflectie inspirata de frumusetea împrejurimilor; acest respect însa trebuie sa fie impus tuturor vizitatorilor. Un alt aspect caracteristic ecoturismului este obtinerea beneficiilor pentru comunitatea locala. Aceasta înseamna angajarea personalului de pe plan local, aprovizionarea cu produse locale, implicarea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org