Referat - Epitaf pentru Euridike

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
epitaf, pentru, euridike
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Epitaf pentru Euridike

de Lucian Blaga

Motto: “Euridike est le point vers lequel
l’art ,le desir ,la mort,la nuit tendent;
l ’extreme que l’art puisse atteindre.”
Maurice Blanchot

Poezia se naste din viziune, din cunoastere, din filozofie si din sentiment.Viziunea blagiana este una atotcuprinzatoare,pusa sub semnul misterelor universale si animata de dorinta de a le spori prin interpretare proprie bazata pe sensibilitate.
In creatia sa,poetul trateaza o gama variata de teme,in care se straduieste sa cuprinda existentialul tocmai prin tainuire, prin erijarea in cel insarcinat cu pastrarea misterului elementelor care alcatuiesc “Marele Tot”, actiune ridicata la valoarea de misiune sacra.
De la aparitia primelor raze ale luminii blagiene pana la apusul astrului misterios,fiecare poem, fiecare farama a creatiei pare desprinsa din “lumina creata in ziua dintai,din lumina aceea-nsetata adanc de viata”(L.Blaga).
Situata in volumul de maturitate “Corabii cu cenusa”,poezia “Epitaf pentru Euridike” reia un mit antic intr-o forma pesonala, fiind deopotriva o elegie(ipostaza sugerata si de titlu) si o ars poetica prin viziunea pe care o are Blaga asupra inspiratiei.
Pentru o intelegere mai apropiata de sensul dorit de autor a textului reamintim mitul elen :Euridike ,sotia lui Orfeu, a fost salvata din Infern de acesta ,dupa ce i-a induplecat pe zei prin cantecul sau si a promis ca nu o va privi inainte sa ajunga pe Pamant.Cuprins de indoiala ,daca cea care il urmeaza este intr-adevar muza sa, el incalca juramantul ,iar Euridike dispare ca o umbra , cade prada pentru eternitate taramului intunecat.
Poetul se transpune in ipostaza orfica , recreeaza mitul, se substituie zeului ,devine protagonist al umanitatii in eterna drama divina.
Euridike reprezinta deopotriva sursa de inspiratie de factura erotica si fatala neimplinire pe acest plan,sau mai degraba o implinire abstracta, sublimata.
Rezultatul este “o poezie a erosului transcendentalizat ,exilat in Idee” (D.Micu) prin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org