Referat - Euclid

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
376
Etichete
euclid
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi


EUCLID
(circa 300 de ani î. e. n. )

Daca stiinta si tehnica progreseaza astazi într-un ritm mai rapid decât în orice alta perioada din istoria omenirii nu este totusi cazul sa renuntam la modestie si sa ne închipuim ca acest lucru s-ar datora unei inteligente mai ascutite a omului din zilele noastre.
Odinioara nu existau pe planeta noastra decât câteva locuri razlete unde activitatea era consacrata progresului stiintei, si chiar acolo stiinta era rezervata pentru câtiva privilegiati.
Astazi învatamântul se dezvolta din ce în ce mai mult si patrunde încetul cu încetul în toate regiunile planetei.
Savantii sunt recrutati astfel dintr-o masa de oameni din ce în ce mai mare si sunt pusi imediat, datorita mijloacelor noastre rapid de comunicatie, la curent cu descoperirile colegilor lor.

Progresele atât de spectaculoase la care asistam astazi nu se datoresc însa exclusiv contemporanilor.
Acestia au primit drept mostenire rezultatele obtinute de predecesorii lor.
Axioma lui Euclid pe care am enuntat-o se gaseste sub forma diferita în „Elementele” pe care Euclid le-a scris la Alexandria cu mai bine de 300 de ani î.e.n.


Alexandria, cu nepretuita ei bibliotea, era la acea epoca unul din foarte rare focare de cultura.
Nu se cunoaste aproape nimic despre viata lui Euclid, nici data nasterii sale, nici aceea a mortii, nici macar nationalitatea sa.
Lucrarea sa fundamentala, „Elementele”, strânge si sistematizeaza matematica de baza din aceasta epoca. În ea sunt integrate, într-o forma admirabila, rezultatele datoare matematicienilor anteriori, ca Tales din Milet (circa 600 de ani î.e.n.), Pitagora din Samos (circa 500 de ani î.e.n.), Eudoxus din Cnidos (circa 400 de ani î.e.n.).
Elementele lui Euclid s-au bucurat de un succes imens. Ele au avut mai mult de 1000 de editii tiparite si numeroase editii manuscrise.
Anumite pasaje din cartile de geometrie de care se foloseau parintii nostrii au reprodus aproape literal textul lui E


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org