Referat - Evaluarea

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
evaluarea
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Prefata

EVALUAREA consta în exprimarea valorica (în etalon banesc) a mijloacelor, proceselor, fondurilor si rezultatelor financiare ale întreprinderii. Cronologic, evaluarea premerge înregistrarea în contabilitate a operatiilor economice. Astfel spus, evaluarea este cea care determina SUMA.

Dezvoltarea pietei imobiliare în Republica Moldova în mare masura depinde de elaborarea si implementarea în practica a unui sistem de evaluare a bunurilor imobiliare. Partea metodologica a acestui sistem include principiile, metodele si procedurile de evaluare care pâna la etapa de tranzitie a economiei erau cu totul altele. Nu era necesitate nici în organizatii profesionale de tranzactii si evaluare a imobilelor.
În prezent se poate afirma cu toata certitudinea ca evaluarea valorii reale, de piata, este necesara în urmatoarele cazuri: privatizare, ipoteca, pentru aprecierea bazei fiscale, expropriere, stabilirea pretului la vindere-cumparare, estimarea pierderilor în cazul imobilelor asigurate, pentru calcularea impozitului pe imobilul mostenit sau daruit, pentru reglementarea relatiilor materiale în caz de divort si alte cazuri.
Principalele categorii de imobil si segmente a pietei imobiliare care au o dezvoltare foarte neuniforma: piata apartamentelor (locuintelor) si a încaperilor locuibile, piata încaperilor nelocative (cladiri, constructii, edificii, încaperi încorporate si aferente caselor de locuit), piata terenurilor si imobilul industrial (de business).

1. Termeni si principii de evaluare

1.1. Evaluarea valorii bunului imobil – calcularea directa sau experta a valorii imobiliare executata de evaluator profesionist atestat în modul stabilit.
1.2. Valoarea probabila de piata – pretul de piata probabil de vindere-cumparare a bunului imobil în conditii de concurenta: se determina de evaluator.
1.3. Valoarea curenta probabila de piata – pretul imobilului acceptat de cumparator si vânzator cu conditia ca ambii cunosc conjunctura pietei, nu se afla sub presiunea unor circ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org