Referat - Evolutia istorica si institutionala a sistemului comunitatilor europene

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
320
Etichete
evolutia, istorica, institutionala, sistemului, comunitatilor, europene
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Evolutia istorica si institutionala a sistemului comunitatilor europene



Prima Europa:cuplul franco-german


O Europa a murit în 1945, strivita sub ruinele natiunilor învinse sau eliberate de învingatori si eliberatori deveniti între timp cele doua super-puteri mondiale. Ideea europeana iese atunci din norii grosi unde fusese exilata în secolol al XVI-lea si cunoaste un început partial, limitat si circumspect de incarnare. A fost necesara moartea Europei Timpurilor moderne ca sa existe o prima vointa de nastere europeana. Aceasta prima incarnare a unei idei europene meta-nationale are ca motor vointa vitala de a exorciza spectrul Amenintarii vechi si cel al Amenintarii noi.
Spectrul Germaniei naziste planeaza înca la sfârsitul anilor ’40. Germania nazista dorise sa integreze Europa sub cucerirea sa; este necesara integrarea Germaniei în Europa pentru a evita orice noua cucerire. Mai mult, trebuie exorcizat spectrul razboaielor care inundasera lumea având ca sursa conflictele intereuropene, în primul rând antagonismul franco-german. Iata de ce primul nucleu al noiii Europe se constituie prin cuplul franco-german.
Desi problema este arzatoare si urgenta, edificarea primei Europe nu gaseste decât putini zidari si putin ciment. Federalismul european fusese întotdeauna o idee lipsita de consistenta. La începutul secolului, Nationalismul si Inernationalismul se amplificasera si, atât separat cât si împreuna, înabusisera prea fragila idee de federatie europeana.

Schimbari de identitate


Noua constiinta europeana nu este noua în sensul unui nou tablou sau noilor filosofi. Ea este legata de dezvoltarea unui nou curs al istoriei, care avea sa se dezvaluie progresiv constiintelor în anii ’60-’80.
S-a produs mai întâi o dezagregare rapida a antagonismului secular dintr Franta si Germania care, prin trei razboaie succesive, întretinuse dusmanii în aparenta de nestins. O dezintegrare a sovinismelor nationale se manifesta evident în anii ’60-’80, si apar chiar simpatii într


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org