Referat - Finlanda II

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
493
Etichete
finlanda
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Finlanda II

Finlanda (în finlandeza, Suomi, "tara celor o mie de lacuri), republica în nordul Europei, învecinata la nord cu Norvegia, la est cu Rusia, la sud cu Rusia si Golful Finlandei, la sud-vest cu M. Baltica, si la vest cu Golful Botnic si Suedia. Aproape o treime din tara se afla la nord în Cercul Arctic. Aria Finlandei, incluzând cei 33 551 km2 de apa din interiorul tarii, are un total de 338 145 km2. Helsinki este capitala si cel mai mare oras al Finlandei.

Teren si resurse

Finlanda este o tara ce are în compozitie 60 000 de lacuri, cele mai mari fiind Saimaa, Inari, si Paijanne. Arhipelagul Ahvenanmaa (Insulele Lland) se afla în sud-vestul Finlandei, înauntrul M. Baltice si contine 6 500 de insule. Principalele râuri ale Finlandei sunt Tornio, Muonio, Kemi si Oulu. Dar numai Oulu poate fi navigat de marile ambarcatiuni. Tara este alcatuita din foarte multe podisuri, cu altitudini medii de 120 pâna la 180 m. Terenul este în general neted; tinuturile deluroase sunt mai proeminente în nord, muntii se afla în nord-vestul extrem. Muntele Haltia (1 324 m) în nord-vest, aproape de granita norvegiana, este cel mai înalt vârf al Finlanei. Extrema nordica a Finlandei, ce se întinde de-a lungul Cercului Arctic, este cunoscuta sub numele de Laponia.

Plante si animale

Aproximativ trei patrimi din Finlanda este acoperita de paduri. Exceptie face extrema sudica, unde sunt arini, artari si ulmi, padurile sunt majoritatea de conifere, dominate de molizi si pini. În Finlanda traiesc aproape 1 200 de specii de plante si ferigi si vreo 1 000 de varietati de licheni. Printre animalele salbatice se numera: ursii, lupii si vulpea polara , toate gasite mai ales în zona cea mai putin populata din regiunile de nord. Renul, domesticit de sami(laponi), a disparut în salbaticie. Cuiburile gâstelor salbatice, lebedelor, ptarmiganului si fluierarului auriu sunt peste tot cuprinsul nordului Finlandei. Printre pestii de apa dulce se încadreaza bibanii, somonii, pastravii si stiuc


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org