Referat - Functiile dreptului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
412
Etichete
functiile, dreptului
Descarcari
313
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Planul referatului:


1. Caracteristica generala a functiilor dreptului;

2. Functia de institutionalizare juridica a organizarii social-politice;

3. Functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale societatii;

4. Functia de conducere a societatii;

5. Functia normativa;

6. Functia informativa;

7. Functia educativa.

Bibliografie.










Termenul ,, functie „ vine de la latinescul ,, fonctio” care în traducere înseamna ,,munca”, ,, deprindere”, ,, îndeplinire”. La acest termen în ultimul timp se apeleaza tot mai frecvent, deoarece este imposibil a caracteriza vre-un fenomen social la justa lui valoare, daca nu vom întelege cum fenomenul respectiv activeaza, functioneaza.
Problema functiilor dreptului este o problema relativ noua. Ani în sir problemei nu i-a fost acordata atentia respectiva, considerîndu-se ca dreptului îi revin aceleasi functii ca si statului. O asemenea interpretare însa nu s-a încununat cu succes. Desi statul si dreptul sunt indisolubil legate între ele, aceasta înca nu înseamna ca ceea ce-i caracteristic statului în mod automat poate fi atribuit dreptului si invers. Fiecarei din ele îi sunt specifice anumite caracteristici si trasaturi.
Dreptul are ca scop disciplinizarea societatii umane. Acest scop este slujit de o serie de functii. Acestea sunt definite în literatura de specialitate drept ,, directii(orientari) funamentale ale actiunii mecanismului juridic la îndeplinirea carora participa întregul sistem al dreptului ( ramurile, institutiile, normele dreptului), precum si instantele social abilitate cu atributii în domeniul realizarii dreptului” ( N. Popa, Teoria Generala a Dreptului).
Functia dreptului este categoria ce serveste la determinarea rolului activ si multilateral al dreptului în viata si activitatea societatii, din punct de vedere al destinatiei dreptului.
În opinia profesorului italian V. Ferrari, dreptul realizeaza:
functia de reglementare sociala;
functia de tratare a conflictelor declarate


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org