Referat - Gellu Naum

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
459
Etichete
gellu, naum
Descarcari
283
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BIOGRAFIE
 

Gellu Naum s-a nascut la 1 august 1915 la Bucuresti. Este fiul poetului Andrei Naum (mort în luptele de la Marasesti) si al Mariei Naum.
Între 1933 si 1937 urmeaza cursurile Universitatii din Bucuresti, studiind filozofia. În 1938 pleaca la Paris (la îndemnul prietenului sau, pictorul Victor Brauner, pe care-l cunoscuse în 1936), unde îsi continua studiile de filozofie la Sorbona, pregatind un doctorat despre Abélard. Prin intermediul lui Brauner ia contact cu grupul suprarealist francez animat de André Breton.
În 1939 se întoarce în tara, unde va fi mobilizat si trimis pe frontul de Rasarit. Profund marcat de experienta razboiului, se îmbolnaveste grav în 1944, fiind demobilizat.
În 1941 se constituie grupul suprarealist român (alcatuit din Gellu Naum, Gherasim Luca, D. Trost, Virgil Teodorescu si Paul Paun), a carui activitate, deosebit de intensa între anii 1945 -1947, îl va face pe Breton sa afirme: "Centrul lumii s-a mutat la Bucuresti". Dupa decembrie 1947, în conditiile impunerii realismului socialist ca unica forma de exprimare, grupul se destrama, iar pentru Gellu Naum începe o lunga perioada de privatiuni si tacere.
Între 1950 si 1953 preda lectii de filozofie la Institutul Agronomic, iar mai apoi îsi cîstiga existenta din traduceri (Diderot, Stendhal, Hugo, Dumas, Jules Verne, Gracq, Prévert, Char, Kafka, Beckett).
Dupa 1968 poate publica din nou. Universul lui poetic singular si forta talentului sau, pregnante în volumele care se succed începînd cu acest an, îi vor aduce o binemeritata, dar tîrzie recunoastere.
Se retrage la Comana, împreuna cu sotia sa Lyggia (nascuta Alexandrescu), cu care se casatorise în 1946 si care va deveni personajul emblematic al volumului Zenobia, publicat în 1985. Aici, pe "malul albastru", va continua sa-si scrie poemele.
Dupa 1990 este invitat sa sustina lecturi publice în Germania, Franta, Olanda si Elvetia. Opera sa este tradusa în principalele limbi de circulatie internationala, la edituri prestigioase, fi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org