Referat - Geneza,evolutia si functiile banilor

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
genezaevolutia, functiile, banilor
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Geneza, evolutia si functiile banilor



Economia de schimb în conditiile contemporane este de necunoscut fara existenta banilor. Acestia fac parte din viata de zi cu zi a omului, reprezentând poate cel mai interesant instrument economic asupra caruia omul s-a aplecat pentru al întelege, pentru a-i descoperi natura, rolul si functiile lui.
Principala întrebare care si-o pun specialisti este legata de natura banilor. Ei se întreaba ce sunt banii? Acestei întrebari i s-au dat mai multe raspunsuri. Clasicii economiei politice au demonstrat ca banii nu sunt altceva decât o marfa. Aceasta deoarece banii nu fac altceva decât sa îndeplineasca un rol, respectiv ei sunt un echivalent general al valorii tuturor marfurilor si un instrument de schimb. Ei au aparut spontan în urma unui lung proces istoric de dezvoltare a schimbului. Alti specialisti considera banii a fi rodul unei conventii la care oamenii ar fi ajuns pentru a usura schimbul, sau ar fi o fictiune juridica, respectiv o creatie a ordinii de drept. " Banii sunt o conventie sociala artificiala . . . de îndata ce bunurile pot fi cumparate sau vândute pe un lucru dat, publicul va consimti sa se foloseasca de el pentru cumparaturile si vânzarile sale. Oricât ar fi de paradoxal sau nu, banii sunt acceptati sau nu . . .pentru ca ei sunt acceptati." (Paul A. Samuelson )
Din alte puncte de vedere banii mai sunt considerati ca fiind un produs al schimbului de marfuri, investiti cu încrederea tuturor posesorilor lor. Numai în aceste conditii banii sunt acceptati în societate. Banii sunt priviti ca fiind orice activ care este acceptat în tranzactia si în reglementarea schimbului si a datoriilor.
Problema naturii banilor nu a fost înca pe deplin rezolvata. Discutiile între specialisti continua, dar important este faptul ca toti subliniaza importanta banilor în societate:" noi identificam banii ca un element cheie pentru provocarea eficientei în productia si schimbul de produse si servicii. Banii ajuta la rezolvarea acestor pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org