Referat - Globalizare versus patriotism

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
globalizare, versus, patriotism
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Globalizare versus patriotism
Patriotismul se afla astazi pe toate mesele. Se nutresc din el si demagogii, si sarlatanii, si escrocii, si diversionistii, si fanfaronii, bufonii, scamatorii politici... Dar si copiii, si eroii, si marile spirite. Exista patriotism cu soia si patriotism natural? Isi da patriotismul duhul in vecinatatea fenomenului globalizarii?
Este bucurie, este suferinta, este si una si alta? Ce este omul fara constiinta apartenentei la o familie, la un neam, la o natiune? Se invata, ca aritmetica, sau te nasti cu el, ca dragostea de mama? O sonda coborata in gandul despre patriotism al membrilor unei comunitati este ca o radiografie pulmonara, foaia de temperatura a unei natii. Acum, la cumpana dintre veacuri. Acum, cand Europa aspira sa fie un continent unit, fara frontiere. Ultimul mare eveniment continental, Campionatul European de Fotbal, a aratat ca emotiile nationale raman eterne.

Ce spun politicienii
De la vorbe, la fapte
Ca si alte concepte sociologice fundamentale, conceptul de patriotism a cunoscut si va cunoaste, pe parcursul evolutiei istorice a societatilor umane, mutatii care ii coreleaza semnificatia cu caracteristicile etapei in care se gasesc comunitatile umane respective. De fapt, patriotismul, definit ca sentimentul de dragoste fata de patrie, fata de locurile natale, este mai putin supus mutatiilor istorice decat conceptul de patrie. Fara indoiala, in zona geografica in care traim, patriotismul, venind din profunzimea constiintei nationale, se va mai ridica in mod dominant mult timp deasupra altor forme de constiinta umana. In ceea ce ne priveste, noi consideram ca la acest inceput de mileniu, patriotismul romanilor trebuie sa fie unul constructiv, in sensul ca sentimentul patriotic trebuie nu doar clamat sau contrapus celui al altor etnii traitoare in zona noastra geografica, ci dimpotriva, trebuie sa fie sustinut de fapte, de actiuni care sa dovedeasca atasamentul si dragostea fata de patria noastra - Romania. A privi ind


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org