Referat - Hanul Ancutei II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
445
Etichete
hanul, ancutei
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Hanul Ancutei II


1. Iapa lui Voda


Într-o zi de Sântilie au cazut ploi napraznice si oamenii ziceau ca ar fi vazut un balaur negru în nori. Iar niste pasari cum nu s-au mai vazut ar fi zburat spre rasarit .
Mos Leonte,cautând în cartea sa de zodii Iraclie-Împarat , a vazut ca acele pasari aduceau vesti rele de razboi. Împaratul Alb a îmlinit zodiacul si a ridicat armata împotriva limbilor pagâne.
Hanul Ancutei nu era totusi un han ci mai degraba o cetate de oarece avea zidurile groase de colo-pâna-colo. Mos Leonte era un om înalt, crunt, cu fata brazdata... La pielea de la ochi avea numeroase riduri, dar ochil îl avea aprig, obrazul cu mustata scurta parea ca râdea cu tristete. Se numea comisul Ionita. Acesta avea o iapa cu trei picioare.
Mos Leonte i-a spus ca daca ar umbla noua ani tot n-ar gasi iapa ca a lui, deoarece numai pielea facea câteva parale bune. El a povestit ca, calul sau este vita nobila, din iapa pintenoaga a lui Voda Mihai Sturza .
Comisul Ionita, ajuns la un boier i-a spus ca neamul lor n-a murit judecându-se. Dânsul s-a dus la Voda hotarât ca-i va face dreptate de nu sa-i pupe iapa sub coada. Comisul i-a dat boierului sa bea vin de la Odobesti, dupa care a aruncat în poala Ancutei câteva monezi.
Ajuns la Voda Mihai Sturza Ionita s-a prezentat spunând ca el este razes de la Draganesti, însetat dupa dreptate. Acesta la "aprobat" pe comis dupa care l-a întrebat ce se întâmpla daca justitia nu era de partea sa.
Comisul Ionita i-a zis ca daca asa se întâmpla iapa era peste drum gata sa fie pupata nu departe de coada.





2. Haralambie



Comisul Ionita statea. Dintr-o data vine un calugar de la munte, si-a cerut scuze ca a tacut atâta timp. Calugarul a spus ca a venit din porunca ecumenicului la Sf. Mitropolie si se închina la biserica Sf. mucenic Haralambie. Dupa ce s-a prezentat, calugarul i-a narat comisului ca atunci când o sa se întoar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org