Referat - Hora mortii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
739
Etichete
hora, mortii
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Hora mortii


1. Despre autor:
Liviu Rebreanu este creatorul romanului romanesc modern, deoarece, scrie primul roman de analiza psihologica din proza romaneasca, “Padurea spanzuratilor”. Dupa ce a scris “Padurea spanzuratilor”, Livu Rebreanu dorea sa realizeze o fresca a taranului roman din acea perioada. Prima opera a fost “Ion”, in care era descris taranul ardelean cu obiceiurile si traditiile pe cale le avea. A doua opera a fost “Rascoala”, in care era descries taranul muntean, din zona sudica a Romaniei, si lupta acestuia pentru pamant. In prealabil Livu Rebreanu isi propune sa realizeze acest intreg ansamblu de capodopere dedicate taranului roman si situatia acestuia in perioada interbelica, insa se stinge din viata inainte de a-si indeplini “misiunea” si de a scrie sic ea de-a treiacapodopera.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii Liviu Rebreanu a scris o multitudine de opera printer care se numara: nuvele- “Itic Stul dezertor”, “Hora mortii”, romane- “Ion”, “Rascoala”, “Adam si Eva”.
3. Incadrarea oparei:
Romanul este inspirit dintr-o tragedie personala a fratelui scriitorului, Emil Rebreanu. Acesta era ofiter in armata austro-ungara si fusese condamnat si spanzurat pentru ca, increase sa treaca linia frontului la romani; intrucat atunci romanii din armata austro-ungara fusesera obligate sa lupte impotriva fratilor lor si acest lucru i-a determinat pe unii dintre acestia sa dezerteze. Si o alta intamplare l-a determinat pe Rebreanu sa scrie acest roman a fost impresia socanta pe care i-a provocat-o imaginea vazuta intr-un album de fotografii din razboi, cu o padure de ai carei copaci atarnau spanzurati cehi.
Prozatorul marturiseste insa ca tragedia fratelui sau a fost numai un pretext literar, deoarece, Apostol Bologa nu are nimic din acesta, “cel mult poate cateva trasaturi exterioare si unele momente de exaltare […], in Apostol Bologa am vrut sa sintetizez prototipul propriei mele gener


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org