Referat - Iarna - descriere

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
533
Etichete
iarna, descriere
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Iarna
de Vasile Alecsandri

comentariu prelucrare de
Alexandra-Andreea STANESCU, Cls. a VI-a A
Scoala Generala nr. 3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Febr. 2003


Tema
Poezia "larna" face parte din ciclul "Pasteluri", reprezentand cea mai durabila si mai valoroasa parte a liricii lui Vasile Alecsandri. Scrise in linistea conacului de la Mircesti, aceste poezii contureaza privelisti surprinse de sensibilitatea poetului, în diverse anotimpuri, impresionand prin dragostea fata de natura a "bardului de la Mircesti" si prin realizarea artistica a expresiei poetice.
Poetul, desi avea o fire solara, care prefera primavara si vara, a închinat si iernii
un numar apreciabil de poezii: "larna", "Miezul iernei", "Gerul", "Viscolul", "Sania", "Bradul", "La gura sobei", "Sfarsitul iernei". Acestea înfatiseaza iarna sub diferite aspecte: instalarea anotimpului alb cu ninsori abundente ("larna"), cu frigul aspru si patrunzator ("Gerul", "Viscolul", "Bradul") sau cu zile însorite, înveselite de imaginea saniilor ("Sania") pana la aparitia primelor semne ale primaverii ("Sfarsitul iernei").
Pastelul "Iarna" contureaza un tablou în alb, de o mare frumusete. Registrul vizual este predominant în conturarea peisajului de iarna.

Universul poeziei
În prima strofa se fixeaza dimensiunile spatiale ample ale acestui tablou care se întinde din vazduh pana pe pamantul tarii, sugerat de "ai tarii umeri dalbi". larna apare personificata într-un personaj fantastic, înspaimantator ("cumplita iarna"), care cerne norii de zapada. trimitand "Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada" descrise prin intermediul unui dublu epitet. Imaginea diafana a fulgilor de zapada este realizata cu ajutorul unei sugestive oomparatii: "Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi".
Poetul surprinde însa, cu strangere de inima, ca aceasta plutire gratioasa se asociaza cu atingerea lor înghetata, care provoaca fiori. Personificarea tarii într-o frumoasa femeie cu "umeri dalbi" este subliniata de tresarirea


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org