Referat - Iluminismul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
308
Etichete
iluminismul
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Iluminismul
Osvietenstvo
Iluminismul este o replica la adresa barocului, care incearca sa inlature dogmele religioase si sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii. In Germania, bazele Iluminismului sunt puse de Kant, ce a considerat acest curent ca fiind “epoca majoratului intelectual”, o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale, si nu preconcepute.
In Anglia, Olanda, Franta si Spania, o importanta deosebita o au schimburile comerciale si de idei spirituale, culturale si teologice, care puneau accent pe filosofia experimental rationala. In Franta, este introdusa prin René Descartes, cu prilejul revolutiei franceze din 1789. Lozinca acestei revolutii “Liberté, egalité, fraternité” este preluata si de Montesquieu, in 1748, in “Spiritul legilor”. Tot in Franta, se incearca popularizarea “Enciclopediei Universale”, la care lucreaza Voltaire, Rousseau, Diderot. Voltaire este considerat ‘capul miscarii iluministe franceze’. In secolul al 18-lea, in Austro-Ungaria, din care facea parte si Slovacia, Maria Teresa, adepta a ideilor iluministe, introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu, care azi ar corespunde invatamantului real, sau stiintelor naturale. Actiunile sale sunt continuate de Josej II, care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia, prin introducerea “Actului de toleranta” (‘Toleraèn? patent’), in data de 13 oct 1781, tocmai cand perioada barocului se incheie. Acest act sustinea infiintarea scolilor, trecerea acestora sub tutela statului, adoptarea unui nou plan de invatamant, infiintarea unor noi tipografii, desfiintarea cenzurii.
Astfel, apar primele scoli cu profil economic si juridic, precum: Academia Miniera (Banská Akádemia), in ©»avnice, Academia Juridica de la Bratislava. Franti¹ek A. Kollar, care se afla la curtea Mariei Teresa, a facilitat patrunderea in institutiile culturale a ideilor revolutiei franceze, opunandu-se astfel influentelor germane si punand


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org