Referat - Imperiul persan

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
345
Etichete
imperiul, persan
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Imperiul persan



Timp de aproape 200 de ani Imperiul Persan s – a întins între Egipt si India, asigurând un mediu relativ stabil pentru dezvoltarea civilizatiei . Ulterior, dupa un declin rapid , el s-a prabusit în fata puterii lui Alexandru cel Mare .




Civilizatia Egiptului si cea din vestul Asiei aveau deja o vechime considerabila când triburile nomade ale mezilor si persilor au parasit stepele pentru a veni în Podisul Iranului . Mezii s – au asezat în sudul Marii Caspice ; persii s – au asezat în partea de sud-est, deasupra coastei de est , astazi este cunoscut sub numele de Golful Persic . Desi în general erau mai putin dezvoltati decât popoarele învecinate – de exemplu asirienii – ei au adus sistemul religios si etic Zoroastrian care a supravietuit pâna în ziua de azi .
La început mezii erau mult mai puternici si s – au constituit într-o uniune de triburi , cu capitala la Ecbatana, pretintând uneori persilor sa le plateasca tribut. Dar mezii la, rândul lor, au fost vasali puternicilor asirieni , pâna când regale Cyrxartes al Mezilor s-a aliat cu caldeeni si au cucerit Ninice ( 612 î.Hr. )si în cele din urma i - au distrus asirienii .


????????????????????????????

????????????????tia mezilor????????????????a??????a??????s????????????????????????????????????????????????????ârziu a dat nastere unui conducator de geniu, Cyrus cel Mare ( Cyrus II, 559-529 î.Hr ). Aproximativ în anul 559 î.Hr., Cyrus a început lupta pentru înfrângerea mezilor si în cele din urma a cucerit un imperiu care cuprindea Iranul , Armenia si estul Asiei Mici ( astazi Turcia ). Dar acesta era doar începutul. În 546 î.Hr., Cyrus patrunde în Asia Mica , cucerind Lydia si orasele grecesti tributare de pe coasta . Potrivit legendei , regele Lidiei , Cresus , era pe punctul de a fi ars pe rug, dar a fost crutat în ultimul clipa de Cyrus . Povestea poate fi adevarata deoarece se


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org