Referat - Impozite si taxe

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
587
Etichete
impozite, taxe
Descarcari
873
Nota
0 / 10 - 0 voturi

I. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI
TAXELE . CONCEPT , TIPURI SI FUNCTII


Scurt istoric privind aparitia si evolutia impozitelor si taxelor


Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, în ordinea aparitiei veniturilor publice .
În acceptiune generala, impozitele reprezinta o prelevare 88888 la dispozitia statului a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, în vederea acoperirii cheltuielilor publice . Aceasta prelevare se face în mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului . Autoritate abslitata cu instituirea de impozite este statul, dreptu acestuia de a introduce impozite exercitându-se, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor centrale, Parlamentul, iar uneori si prin organele administratiei centrale de stat locale .
Parlamentul se pronunta în legatura cu introducerea impozitelor de inportanta generala, iar organele de stat locale pot introduce anumite impozite în favoarea unitatilor administrativ locale .
Oricare ar fi institutia care percepe impozitul, aceasta se face în virtutea autorizarii legii . Legea care introduce ipozitul este data de Parlament, dar este aplicata de Guvern si de Administratia Financiara .
Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil . Caracterul definitiv al impozitului evidentiaza lipsa obligatiei de restituire direct catre platitor a sumei percepute . In schimbul acestora, platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata .
Pentru toate societatile, impozitele constituie o necesitate, ele fiind principalul alimentator cu venituri banesti a bugetului, dar si importante instrumente de politica financiara, economica si sociala .
Initial, unicul rol al impozitelor a fost de natura pur financiara . Din punct de vedere al rolului pe plan financiar, acestea constu


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org