Referat - Inchizitia

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
inchizitia
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Represaliile impotriva ereticilor: Inchizitia



Luptele impotriva ereziilor in primele doisprezece secole ale crestinitatii.
II. Inchizitia, sub diferitele ei forme:
Inchizitia in Evul Mediu
Inchizitia in Spania
Roma-participarea ei

Inchizitia provine din cuvantul latin inquirere, care semnifica a cerceta, a investiga.
Acest termen desemneaza o institutie ecleziastica speciala, pentru combaterea si distrugerea ereziilor. Caracteristic acesteia pare sa fie atribuirea unei puteri judiciare speciale diferitilor judecatori, in probleme de credinta. Aceasta nu este temporala sau pentru cazuri individuale, ci universala si permanenta.
Oamenii secolului XXI au probleme in intelegerea acestei institutii deoarece perspectivele ni s-au schimbat din doua puncte de vedere: a) Nu mai consideram credinta religioasa ca pe ceva obiectiv, ca pe Darul lui Dumnezeu, ceva care sa iasa din sfera propriilor pareri si ganduri.
b) Pe de alta parte, nu mai privim Biserica precum o societate perfecta si suverana, bazata substantial pe autenticitatea si puritatea Revelatiei, a Credintei
Cu toate astea, desi represaliile impotriva ereticilor, de catre autoritatea civila si ecleziastica, sunt la fel de vechi precum Biserica in sine, Inchizitia isi are originile mult mai tarzii.


I. Luptele impotriva ereziilor in primele doisprezece secole ale crestinitatii

Apostolii erau extrem de preocupati de felul in care isi transmiteau invataturile: orice varianta proprie, chiar proclamata de ingeri ai Raiului, era considerata un pacat mare. Cu toate astea, apostolul Paul, in cazul ereticilor Alexandru si Hymeneus, nu a revenit la vechile pedepse cu moartea, ci doar I-a exclus din comunitate. De fapt, crestinii primelor trei secole nici nu concepeau alta atitudine.
Tertullian spune ca : “Humani iuris et naturalis potestatis, unicuique quod colere, nec alii obest aut prodest alterius rel


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org