Referat - Instrumentul dreptatii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
instrumentul, dreptatii
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Instrumentul dreptatii

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari prozatori din literatura romana care a abordat o diversitate de specii: nuvela, povestirea, romanul. Acesta este o opera epica in proza, preponderant narativa, cu intindere mai mare decat a schitei sau a nuvelei, cu actiune complexa si cumplicata ce se desfasoara pe mai multe planuri narrative, cu conflicte puternice si cu numoeroase personaje oferind o imagine ampla si profunda a vietii.
Romanul Baltagul este una dintre capodoperele sadoveniene si ale prozei romanesti datorita conciziei, dinamismului, actiunii si armoniei compozitiei, fiind scris in numai 17 zile.
Autorul porneste de la balada populara Miorita si ii dezvolta nucleul epic pe parcursul a 16 capitole
Tema centrala a romanului este cautarea si cunoasterea adevarului, iar actiunea se petrece spre sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul sec 20.
Titlul romanului este simbolic deoarece baltagul semnifica, deopotriva, atat unealta cu care Nechifor este ucis, cat si instrumentul cu care se face dreptate. Este , cu alte cuvinte, unelata crimei si a pedepsei, satisfacand in aceeasi masura setea de inavutire cat si dorinta de justitie.
Firul epic al romanului este simplu si se poate rezuma usor. Nechifor Lipan, oier instarit din Magura Tracului si sotul Vitoriei Lipan, pleaca la Dormna sa cumpere oi pe care sa le duca apoi la iernat. Ingrijorata ca sotul ei nu mai vine, Vitoria pleaca pe urmele lui pentru a afla ce s-a intamplat. Ea reuseste sa-i descopere pe ucgasii lui Nechifor si sa-i pedepseasca.
Spatiul actiunii este vast si autorul face referire la satul Magura Tarcaului dar si la toate localitatile prin care trece eroina. Itinerarul parcurs de eroina este intortocheat, un adevarat labirint.
Cele 16 capitole ale romanului sunt structurate in trei parti si in momente ale subiectului.
Partea intai este constituita din capitolele 1-6, si cuprinde expozitiunea si intriga romanului, de unde aflam ca, stand singura pe prispa in lumia toa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org