Referat - Lancaster si Yorc

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
303
Etichete
lancaster, yorc
Descarcari
264
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Lancaster si Yorc

Violenta era un lucru obisnuit in Anglia secolului al V-lea. Rivalitatile dintre baroni si disputa pentru tron au culminat cu Razboiul celor Doua Roze.

Monarhia engleza a secolului al XV –lea nu avea puterea de a-i controla pe nobiliI- care erau foarte bogati, influenti si puternici- acest lucru devenind aproape imposibil dupa inlaturarea lui Richard al ll-lea si venirea la tron a lui Henric al IV –lea primul rege al familiei Lancaster.
Henric era un urzupator si depindea de cei care il adusesera la tron. In plus, regatul sau era rascolit de revolte, in special cea condusa de Owen Glendower, in fruntea galezilor.

Lovitura fatala
Fiul lui Henric al V-lea, era un foarte bun militar, care si-a condus armata, spre satisfactia nobililor, intr-un razboi de cucerire impotriva Frantei. Insa succesul sau pe plan extern nu avea sa aduca o solutie durabila problemelor interne. Cu toate acestea, moartea sa prematura a fost o lovitura pentru monarhia engleza, deoarece fiul sau nu avea decat noua ani. Consiliu care a condus in numele regelui era dominat de nobili; acestia nu au facut decat sa jefuiasca si sa provoace razboaie de interese, care au dus, in cele din urma, la decaderea legii si la distrugerea ordinii publice.
In anul 1437, Henric a urca pe tron, insa lucrurile nu s-au imbunatatit cu nimic, intrucat el era usor de influentat si condus de nobili si mai tarziu de sotia sa, Margareta de Anjou.
La mijlocul secolului al XV-lea, situatia ajunsese deja la un moment de criza. Majoritatea nobilimii se alaturase uneia dintre cele doua tabere, conduse de Richard, Duce de Yorc si de Contele de Somerset, favoritul regelui si al reginei- de aici si numele celor doua tabere adeverse: “Yorkezi” si “Lancastereni”. In acest timp, razboiul din Franta mergea din ce in ce mai prost, iar in Kent, ca manifestare a nemultumirii fata de caderea “ bunei guvernarii”, izbucnise o rascoala condusa de Jack Crade, care a fost cu greu inabusita. La aceastA situ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org