Referat - Legitima aparare

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
431
Etichete
legitima, aparare
Descarcari
297
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Legitima aparare
1.Notiunea si caracterizarea legitimei aparari
Prin dispozitiile alin. (1) din art; 24 si alin. (2) din art. 26 ale Constitutiei Republicii Moldova fiecarei persoane se acorda dreptul la viata, la integritate fizica si psihica, precum si dreptul de a reactiona independent, prin mijloace legitime, la faptele de încalcare a drepturilor si libertatilor sale.
(1) Potrivit alin. (1) al art. 36 din CP al RM, nu constituie ifractiune fapta prevazuta de legea penala savârsita în stare de legitima aparare.
Este în stare de legitima aparare persoana care savârseste fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material si real, îndreptat împotriva sa, a altei persoane sau împotriva unui interes public si care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.
Este în legitima aparare si persoana care savârseste fapta, prevazuta la alin. (2), pentru a împiedica patrunderea, însotita de violenta periculoasa pentru viata sau sanatatea persoanei ori de amenintarea cu aplicarea unei asemenea violente, într-un spatiu de locuit sau într-o alta încapere.
Prin reglementarea legitimei aparari nu se recunoaste dreptul de a comite fapta prevazuta de legea penala într-o asemenea împrejurare, ci ca legea penala riu intervine datorita existentei unor situatii deosebite, care impun celui care actioneaza un anumit comportament iesit din comun. Fapta comisa în stare de legitima aparare nu a fost niciodata pedepsita. Romanii spuneau ca este îngaduit a respinge forta prin forta, si acest drept îl are omul de la natura. "Atunci când viata noastra e primejduita de silnicia hotilor sau de armele vrajmasilor -spunea Cicero -, orice chip ce ne îngaduie scaparea este bun si cinstit." Pravila lui Caragea prevedea: "Cine va omorî aparîndu-si viata de primejdie nevinovat este..." La fel si Pravila lui Vasilelupu: "Cela ce ucide pre omul cela ce vine asupra lui sa-1 ucida nu se va certa niciodata, iara de va merge nestine sa ucida pre cineva si acela îl


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org