Referat - Lica Samadaul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
307
Etichete
lica, samadaul
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Lica Samadaul


Lica Samadaul este un personaj, un spirit satanic, ce exercita asupra celorlalte personaje o dominatia fascinanta. Personalitatea lui se contureaza din lumini si umbre ca intr-un joc al oglinzilor paralele si este foarte minuntios si atent construita de autor.slavici contureaza inca de la inceput trasaturile dominante ale caracterului lui Lica Samadaul: “ porcar si el, dar om cu stare care poate sa plateasca grasunii pierduti ori furati(…) e mai ales om aspru si neindurat(…) care stie toate infundaturile, cunoaste pe toti oamenii buni si mai ales pe cei rai, de care tremura toata lumea sis tie sa afle urechia grasunului pripasit chiar si din oala cu varza.”.
Portretul fizic al lui Lica este detaliat, “ “lica era un om de 36 de ani , inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc”. Desi tot porcar, Samadaul purta “ camasa subtire si alba”.
De la prima aparitie, Lica se comporta ca un stapan absolut peste oameni si locuri, autoritar, apoi se prezinta cu cinism si brutalitate: “ eu sunt Lica Samadaul, multe se zic despre mine, si multe vor fi adevarate si multe scornite(…) de la mine nimeni nu cuteaza sa fure, bas a-l fereasca Dumnezeu pe acela care as crede ca-l pot banui. Eu voiesc sa stiu totdeauna cine umbla pe drum, cine trece pe aici, ce zice si ce face si voiesc ca nimeni afara de mine sa stie. Cred ca ne-am inteles!”. Simbol al degradarii morale, Lica se conduce dupa legi proprii, care sunt altele decat cele ale statului. Bun cunoscator de oameni, Lica mizeaza pe patima lui Ghita pentru bani, exercita asupra Anei o satisfactie diabolica, desi aceasta il simte” om rau si primejdios” , avertizandu-si sotul ca este periculos, fapt ce se vede din ochii lui, din ranjetul lui si mai ales din cautatura ce are, cand isi roade mustata cu dintii.
Crima, inselaciunea, furtul sunt cateva din faptele savarsite de Lica si au efecte devastatoare asupra celorlalte personaje, pe car


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org