Referat - Liviu Rebreanu - Rascoala

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1092
Etichete
liviu, rebreanu, rascoala
Descarcari
361
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Rascoala
- Liviu Rebreanu
.: comentariu literar:.


Context literar: “Rascoala” este un roman obiectiv.Din punctual de vedere al continutului faptele sunt prezentate chronologic, in cauzalitatea lor, naratiunea fiind astfel una liniara.Ca elemant de tehnica literara, trebuie mentionat ca naratorul unui roman obictiv este omniscient si omnipresent.
Rascoala a aparut in 1932 si reprezinta creatia de maturitate a scriitorului, dupa 2 romane care il impusesera ca prozator de exceptie:Ion si Padurea Spanzuratilor.
Tema rascoalei din 1907 fusese tratata in literature noastra si mai inainte in diferite nuvele,
romane {domnul deputat de V. Demetrius} in poezii si schite.
Un exercitiu in vederea constructiei epice care e “Rascoala”, l-a reprezentat “Craisorul Horia” reconstituire a rascoalei din 1784 a romanilor din Transilvania.
Trasaturile textului.”Rascoala” poate fi citit ca o continuare a romanului “Ion”,si ca o carte-document datorita informatiei ample pe care ea se bazeaza si care construieste o viziune realist-naturalista asupra rascoalei.
Titlul este simbolic si el sugereaza acele intamplari marunte,motivatii,framantari sau nemultumiri care s-au acumulat in sufletele taranilor si au izbucnit intr-o miscare ampla,social,rascoala.
Tema este rascola romaneasca din 1907.
Rezumat
Primul volum al romanului,”Se misca tara!”incepe cu sosirea lui Titu Herdelea {personajul din romanul “Ion”} in casa boierului bucurestean Grigore Iuga, a carui sotie Nadina,era ruda indepartata cu sotul Laurei Herdelea.
Invitat de Grigore Iuga la conacul parintesc de la mosia Amara, Titu ia cunostinta cu “problema taraneasca” si devine martorul unor fenomene catastrofale.
Fapte marunte fac sa creasca spiritul de revolta printre tarani.Arendasul Cozma Buruiana inventeaza un furtsi, la ordine


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org