Referat - Managementul comparat-managementul japonez

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
498
Etichete
managementul, comparatmanagementul, japonez
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi






1. Introducere



Managementul comparat este stiinta care studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii ce functioneaza în contexturi culturale nationale diferite, axându-se asupra identificarii si analizarii asemanarilor si deosebirilor manageriale, în vederea favorizarii transferului international de know-how managerial si a cresterii, functionalitatii, eficacitatii si eficientei organizatiilor.




Managementul comparat raspunde unei game largi de necesitati, atât individuale cât si de grup, cu tendinta de intensificare, pe masura adâncirii diviziunii sociale a muncii, a dezvoltarii relatiilor internationale si a cresterii rolului informatiilor, lucru reflectat si în cresterea semnificativa a rolului managementului comparat axat pe valorificarea informatiilor manageriale abordate contextual. Astfel, managementul are un rol tot mai important, adesea chiar decisiv, managementul comparat reprezentând una dintre cele mai pretioase cuceriri ale ultimelor decenii pe planul intensificarii si eficientizarii activitatilor economice, stiintifice, tehnice cu caracter international.

În prezent, conceptiile si instrumentarul de management cel mai frecvent studiate, adaptate si adoptate, apartin managementului din S.U.A. si Japonia. Cauza rezida în faptul ca întreprinderile din Japonia si Statele Unite se caracterizeaza prin competitivitatea cea mai ridicata. În continuarea referatului, vom încerca o trecere în revista a caracteristicilor generale ale managementului si culturii nipone.




MANAGEMENTUL JAPONEZ


DATE GENERALE DESPRE JAPONIA

Suprafata totala: 377.835 km2
Populatie: 125.506.492
Densitate absoluta: 332,15 loc/km2
PNB: 5,11 trilioane USD
PNB/locuitor: 40715 USD
Indicele inflatiei: 0,1%
Indicele somajului: 2,9%
Export: 427,3 mld USD
Import: 292,5 mld. USD
Balanta comerciala: 134,8 mld. USD excedent
Rezultatele economice uimitoare ale Japoniei din perioada postbelica au determinat o cercetare asidua a evolutiilor ni


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org