Referat - Mara - descriere

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
881
Etichete
mara, descriere
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi


MARA
de Ioan Slavici



A : Continut :




Mara este o femeie ramasa vaduva cu doi copii pe nume Persida si Trica, pe care îi iubea nespus de mult si pentru care era capabila sa faca orice pentru a-i vedea sanatosi si fericiti, într-un cuvânt pentru a le fi cât mai bine.
strângea bani zi de zi pentru ei doi si pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei sa fie deosebita si baiatul la fel.
pe fata vroia s-o trimita la manastire sa fie bine educata, ea simtind ca nu-i va putea da o buna educatie de una singura, iar pe baiat voia sa-l faca ucenic, calfa la casa lui Bocioaca.
Maica Aegidia era foarte respectata de Mara si de aceea si-a lasat fiica în seama ei, la o manastire cu o reputatie foarte buna.
cu timpul Persida s-a atasat mult de maica Aegidia si maica de fata, atat de mult încât se poate spune ca Persida era preferata maicii.
Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru ca femeia sa aiba bani pentru Trica, acesta din urma învata la scoala.
la scoala Trica se cam batea cu cei pe care nu-i suferea, acesta fiind cazul în care a luat bataie de la un baiat mai mare ca el.
Persida aflând de cele petrecute a iesit fara permisiune de la manastire si a plecat cu Trica pe Muresul învolburat de erau sa moara amândoi si mama lor de spaima si maica Aegidia de rusine, dar totul s-a terminat cu bine, copiii fiind salvat.
în primavara un geam al manastirii s-a spart din pricina vântului puternic, iar în acel moment Natl a zarit-o pe Persida la geam si a ramas încremenit.
din acel moment viata amândurora cunostea o întorsatura radicala.
din acea clipa Natl nu si-o mai putea scoate din minte pe Persida ce-i parea mai frumoasa ca o zâna, iar Persida simtea ca în sufletul ei se petrece ceva cu totul diferit, nu putea sa-si scoata din minte chipul zarit printre cioburile ferstrei sparte.
pe Trica l-au trimis ucenic la casa lui Claici, iar în apropiera nuntii Milenei Mara si Persida s-au dus in vizita la Trica.
tocmai în aceste zile Natl îsi începea cei doi ani de cal


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org