Referat - Mareele

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
319
Etichete
mareele
Descarcari
199
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mareele

Cum se produc mareele. În diferite parti ale globului , de doua ori pe zi apele marii se înalta si ca un fluviu care se revarsa , acopera plaja marii .Acesta este fluxul .
Tot de doua ori pe zi apele se retrag , lasând în urma lor o plaja umeda , cu baltoace din loc în loc si cu diferite animale marine (crustacee , pesti , scoici ) , pe care oamenii le aduna în graba . Acesta este refluxul .
Fluxul si refluxul poarta împreuna numele de maree .
Explicarea mareelor . Observarea atenta a mareelor arata urmatoarele fapte : - Mareele întârzie de la o zi la alta cu 50 de minute.
- În timp de 24 de ore si 50 de minute , la un meridian se produc doua fluxuri si doua refluxuri .
- În decursul unei luni , fluxul are în doua rânduri intensitatea maxima (la interval de 15 zile ) si în doua rânduri intensitatea minima . Fluxul cel mai puternic este la luna noua si la luna plina , iar cel mai slab la patrarul întâi si patrarul al doilea al lunii
Observatiile de mai sus au permis sa se dea mareelor o explicatie stiintifica :Apa marii este atrasa de un corp cosmic . Ea se ridica mai usor decât uscatul , moleculele apei având o coeziune mai mica .Periodicitatea mareelor indica o legatura cu un corp cosmic care are o miscare lunara . Acest corp este Luna , cu miscarea sa de revolutie în jurul Pamântului în timp de o luna . Ea este aceea care trece la meridian , cu o întârziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezulta în mod logic ca Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocând fluxul .
Explicatia aceasta nu este însa completa . Ea nu poate justifica de ce se produc doua maree de zi si de ce fluxul îsi schimba intensitatea de la o zi la alta , ajungând la doua maxime pe luna .
Adeva


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org