Referat - Marele razboi - analiza

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
343
Etichete
marele, razboi, analiza
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marele razboi - analiza

Numit pe vremea sa “marele razboi”,primul razboi mondial a produs distrugeri imense si a cerut un sacrificiu uman de neînchipuit. La încheierea sa, imperii întregi se aflau în ruina, iar conditiile de pace impuse au dus la conflicte istorice viitoare.
Cauzele primului razboi mondial trebuie cautate în secolul al XIX-lea, când din statele mici ce apartinusera înainte unor tari, s-au format state noi. Cele mai însemnate din noile state nationale, ca Germania si Italia, încercau sa-si întareasca pozitiile cu toate mijloacele posibile, fata de Rusia, Franta, Marea Britanie, Imperiul Austro-Ungar,din centrul Europei si Imperiul Otoman-în decadere. Tari mici, ca Belgia, nu au facut fata si s-au declarat neutre.
Pâna în 1914,marile puteri s-au concentrat în doua aliante opuse. Pe o parte a baricadei se aflau Puterile Centrale, în frunte cu Germania si Imperiul Austro-Ungar. La început si Italia se afla de aceasta parte, dar cu trecerea timpului legaturile s-au racit ,însa s-au întarit relatiile de apropiere cu Bulgaria si cu Turcia. De partea cealalta Antanta, formata din Franta, Rusia, Marea Britanie nefiind angajata în totalitate în acest conflict, fiind simpatizantul lor.
Punctele tari si slabe ale organizarii sociale, politice si militare ale tarilor aliate au avut un rol esential în desfasurarea conflictelor ulterioare. Germania devenise cea mai mare putere militara a Europei. Tendinta ei de a sparge suprematia navala a Marii Britanii a produs tensiuni mari între cele doua tari. Imperiul Austro-Ungar era caracterizat de nemultumirea si de agitatia nationalitatilor, tinute cu greu într-un stat unitar.
Marea Britanie, industrializata cu mult înaintea celorlalte state, domina un imperiu de colonii. Forta sa de aparare nu se baza numai pe armata sa profesionista de 386000 militari, ci în primul rând pe excelenta sa marina militara. Rusia în schimb era cu mult depasita de celelalte tari în privinta industriei si a tehnicii militare, dar în caz de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org