Referat - Masurari electrice-pe scurt

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
461
Etichete
masurari, electricepe, scurt
Descarcari
305
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Masurari electrice


Pentru determinare unor constante fizice ale unor elemente de circuit , de exemplu rezistenta electrica a unui rezistor sau pentru determinarea variatiei unei marimi fizice de exemplu intensitatea curentului electric printr-un rezistor în functie de tensiunea aplicata pe rezistor ,se realizeaza în laborator diferite montaje electrice .Principalele instrumente de masura utilizate sunt ampermetrul pentru masurarea intensitatii curentului electric si voltmetrul pentru masurarea tensiunii electrice .
Asa cum am aratat ,ampermetrul se conecteaza în serie cu elementul respectiv (rezistorul) ,iar voltmetrul se conecteaza în derivatie cu acel element .Odata introduse în montajul electric atît ampermetrul cît si voltmetrul devin elemente ale montajului respectiv. Prin introducerea instrumentelor de masura în montaj ,acesta se modifica din punct de vedere electric .În mod tacit ,pîna acum, am considerat atît ampermetrul cît si voltmetrul ca elemente ideale ,elemente care nu modifica starea electrica a sistemului prin introducerea lor în montaj.
Pentru ca sa se realizeze aceasta conditie ,ampermetrul trebuie sa aiba rezistenta electrica nula iar voltmetrul trebuie sa aiba o rezistenta electrica enorm de mare, teoretic infinita.
Instrumentele reale nu pot îndeplini aceasta conditie .Fiecare instrument de masura se apropie de conditia ideala daca sunt folosite pentru anumite intervale de valori.
Ampermetrul real are rezistenta electrica (RA) diferita de zero , dar mult mai mica decît rezistenta electrica (R) a rezistorului cu care se înseriaza (RA >R).
Pentru a îndeplini aceste conditii instrumentele de masura se utilizeaza pentru anumite domenii de valori masurate. Aceste domenii sunt indicate de scala instrumentului respectiv . În montajul respectiv trebuie sa folosim un instrument corespunzator .De exemplu daca intensitatea curentului care trebuie determinata este de ordinul cîtorva amperi se utilizeaza un am


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org