Referat - Meritul autorului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
meritul, autorului
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Meritul autorului


Ioan Slavici (1848-1925) a fost unul dintre marii clasici (alaturi de Eminescu, Creanga si Caragiale), precursor al lui L. rebreanu – in evocarea satului transilvanean- si intemeietor al nuvelei realist-psihologive in literatura romana.

Din punct de vedere geografic, actiunea nuvelelor este plasata intr-un spatiu delimitat de Muntii Zarandului si Campia Banateana; in acest spatiu traiesc: tarani, carciumari, porcari, samadai, preoti, invatatori, oameni darzi, lacomi intreprinzatori, buni si rai, asa cum se intampla in viata.

Meritul autorului este acela de a fi infatisat aceasta lume in momentele cotidiene, dar si in cele rituale, trasand cu mana sigura psihologia colectivitatii.

Comparat cu Shakspeare, Tolstoi si Dostoievski, Slavici este primul scriitor care creaza un personaj nelinear, complicat mereu sufleteste, traind stari conflictuale puternice care evolueaza, intr-o deschidere in evantai, spre momentul culminant.

Nuvela “Moara cu noroc” – cea mai izbutita dintre scrierile de acest gen ale lui Slavici – intruneste toate aceste trasaturi: in actiune sunt antrenate carctere tari de oameni primitivi, intriga reliefeaza stari sufletesti complicate, iar finalul demonstreaza justetea normei morale enuntate in preambul.

Tema nuvelei o constituie consecintele nefaste, morale si existentiale ale patimii banului.Pe un plan mai profund, tema acestei opere este destinul ca fatalitate impusa de adancimile sufletesti ale personajelor.

Titlul este un toponimic. Acesta denumeste spatiul in care se implineste destinul personajelor pedepsite pt ca au incalcat norma morala.

Nuvela este o lucrare narativa in proza, de intindere medie, avand o actiune care se complica progresiv, un conflict puternic si personaje bine reliefate.

In cazul nuvelelor psihologice, autorul cerceteaza profunzimile sufletesti ale personajelor, reliefand dramatismul unor trairi interioare (conflict interior). Uneori, acestea conduc la statutul sau social.

Incadra


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org