Referat - Miscarea reactiva

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
miscarea, reactiva
Descarcari
261
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Liceul teoretic „C. Spataru”









Referat

Tema: ”Miscarea reactiva. Motor reactiv.”





A executat
Eleva clasei a 10 „C”
Volk Olga

A controlat
Profesorul de fizica
Burlacov V.P.





R.Moldova or. Leova 2004
În timpul mai multor secole omenirea a visat la zborul în cosmos. Scriitorii-fantasti au propus cele mai diverse mijloace pentru a atinge acest scop.

În secolul XVII a aparut povestirea scriitorului francez Sirano de Berjerac despre plecarea pe Luna. Eroul acestei povestiri a ajuns pe Luna cu ajutorul unei carute de fier, peste care el permanent arunca un magnet foarte puternic. Atragîndu-se de el, caruta se ridica deasupra Pamîntului, pîna ce a ajuns pe Luna. Iar Baronul Munhgauzen a povestit ca a ajuns pe Luna cu ajutorul unor firicele de boabe.

Dar nici un savant, nici un scriitor-fantast în decursul multor secole nu a putut numi unicul mijloc care ar învinge atractia Pamîntului. Primul care a gasit acest mijloc a fost savantul Constantin Eduard Tialcovskii (1857-1935). El a aratat ca unicul aparat care e în stare sa învinga puterea tractiunei este racheta, adica aparatul cu motor reactiv, care foloseste combustibil si oxidant, aflîndu-se chiar pe aparat.

Motorul reactiv - este motorul care transforma energia chimica a combustibilului în energia cinetica a jetului de gaz, însa prin aceasta motorul capata viteza în directia opusa. Pe ce principii si legi fizice se bazeaza aceasta actiune?

Fiecare stie ca împuscatura din arma este urmata de o cedare. Daca masa glontelui ar fi egala cu masa armei, atunci ele se vor împrastia cu viteze egale. Cedarea apare deaceea ca energia cinetica a jetului de gaz creaza puterea reactiva, cu ajutorul careia poate fi asigurata miscarae în aer dar si în spatiul fara aer. Cu cît e mai mare masa si viteza jetului de gaze, cu atît este mai mare puterea reactiva. Aceasta poate fi simplu lamurit prin legea pastrarii impulsului, care ne spune ca: suma geometrica (vectoriala) a impulsurilor corpurilor care formeaz


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org