Referat - Mitologia greaca

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
mitologia, greaca
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MITOLOGIA GREACA
=lumea zeilor=

Insulele grecesti sunt recunoscute drept locul de nastere al vietii intelectuale occidentale. Pentru a întelege impactul considerabil al civilizatiei grecesti asupra tuturor realizarilor culturale viitoare ale Europei, trebuie sa ne întoarcem la perioada primordiala a umanitatii, cea mitologica. Mitologia greaca reprezinta un ansamblu de legende care provin din religia vechii civilizatii elene, cu zei creatori, intrigi în Eden si eroi civilizatori. Aceste povesti erau cunoscute de catre toti grecii din antichitate si, în pofida scepticismului unor gânditori, le ofereau oamenilor atât ritualuri, cât si istorie.
În mitologia greaca zeii panteonului capata însusiri omenesti, însa ramân, înainte de toate, personificari ale fortelor universului, care actioneaza asupra vietii si destinului oamenilor, explicând ceea ce pare inexplicabil într-un mod rational. Ei sunt mai mult sau mai putin schimbatori si, cu toate ca uneori par a avea simtul dreptatii, sunt adesea meschini sau razbunatori. Lumea mitologiei grecesti este complexa, plina de monstri, razboaie, intrigi si zei care intervin în permanenta. Aceste credinte pot fi comparate cu modul în care unii creationisti crestini din zilele noastre echivaleaza literal Biblia cu istoria lor.
În zilele noastre mitologia greaca ramâne nu doar sursa unor motive si trimiteri literare, dar si a unor povesti fermecatoare care continua sa fascineze. Mitologia greaca ramâne o referinta culturala importanta mult timp dupa ce religia greaca, de care a fost legata, a încetat sa se mai practice. A existat o revolta crestina de desfigurare sau distrugere a idolilor si a altor imagini care reflectau cultul public al zeilor. Crestinismul a înlocuit pagânismul ca religie oficiala a Imperiului Roman în 391, când a fost declarat unica religie a imperiului. Literatura reprezenta o problema mai dificila pentru crestini, deoarece influenta mitologiei grecesti nu s-ar fi putut elimina peste noapte fara distrug


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org