Referat - Miturile fundamentale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
623
Etichete
miturile, fundamentale
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Miturile fundamentale

Capodopera absoluta a literaturii noastre populare si a întregii literaturi, aceasta balada este cea mai valoroasa dintre toate creatiile genului. Ea circula pe întreg cuprinsul tarii în peste 1000 de variante, dar aceasta atinge perfectiunea din punctul de vedere al realizarii artistice.
“Miorita” trateaza unul din miturile fundamentale: mitul etnogenezei (“Traian si Dochia”), mitul erotic sau mitul zburatorului (apare în “Calin, file din poveste” de Mihai Eminescu), mitul creatiei (“Monastirea Argesului”) si mitul pastoral (“Miorita”).
Balada cuprinde în cursul firului epic o parte epica, una dramatica si una lirica, incluzând momentele subiectului operei literare. De asemenea, în paralel putem vorbi de mai multe motive (al transhumantei, al complotului, motivul oitei nazdravane, motivul testamentului si motivul maicutei batrâne).

I. Prima parte care coincide cu expozitiunea este epica si contine motivul transhumantei. Actiunea se petrece într-un cadru natural, de o frumusete feerica, lucru exprimat prin metafora: “Pe-un picior de plai,
Pe-o gura de rai..”
Aici apar personajele, trei ciobani apartinând celor trei mari provincii românesti: “Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Si unu-i vrâncean…”
Tot din expozitiune face parte si motivul complotului: doi dintre ciobani pun la cale un complot pentru uciderea baciului moldovean, motivul fiind unul frecvent întâlnit în lumea ciobanilor-invidia.
Superioritatea moldoveanului dovedeste harnicia si priceperea, o prima caracteristica a acestuia: “S-are oi mai multe,
Mândre si cornute,
Si cai învatati,
Si câni mai barbati…”
Una din temele importante ale literaturii noastre populare este aceea a legaturii strânse dintre om si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org