Referat - Moartea lui Gheorghiu - Dej

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
358
Etichete
moartea, lui, gheorghiu, dej
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Regimul nationalist-comunist
Nicolae ceausescu

Moartea lui Gheorghiu - Dej a pus problema succesiunii sale în conducerea P.M.R. Atunci, „educat” înca din 1952 pentru a „sluji” politica comunista, Nicolae Ceausescu vine la putere. Cu toate ca acesta beneficiase de politica de destindere a lui Dej, Ceausescu a atacat vehement pe fostul conducator, proclamându-se deschizatorul marii politici.
Prima etapa a regimului ceausist s-a desfasurat între anii 1965-1971. Principalii factori au fost :
Adoptarea unei noi Constitutii
Redenumirea tarii în Republica Socialista România
Schimbarea denumirii P.M.R. în Partidul Comunist Român (P.C.R.)
Toate promisiunile cu caracter populist facute de catre Ceausescu, i-au întarit pozitia. La acea vreme, noul lider nu urma numai câstigarea simpatiei fata de popor ci si pe cea a Occidentului. Prin aceasta politica a sa, Ceausescu a reusit sa câstige si simpatia poporului. Realizarilor din aceasta etapa li s-a adaugat momentul din 1968, care s-a dovedit a fi decisiv pentru propulsarea lui Ceausescu in politica internationala. La un momentdat „tovarasul” Ceausescu a atacat verbal U.R.S.S. Din acel moment prestigiul lui Ceausescu a crescut imens. Repetatele vizite în strainatate ale „tovarasului” au amplificat rolul României pe plan international.

A doua etapa a regimului Ceausist s-a desfasurat între anii 1971-1980. Aceasta etapa a avut ca punct de pornire vizitele lui Ceausescu în China si în Coreea de Nord. Din 1972, acesta începe sa-si puna rudele în posturi importante în partid si în sistemul organelor de stat. În 1973 sotia sa, Elena, este promovata în Comitetul Executiv al P.C.R. În 1974 Ceausescu devine presedinte al republicii. Tot în anii ’70 dictatorul nostru a luat o serie de decizii economice gresite, „pregatind” astfel criza economica din anii ’80.

Cea de-a treia etapa a regimului Ceausist s-a desfasurat între anii 1980-1987. Dupa 1980 starea de criza a României a devenit evidenta. În aceasta perioada tara noastra avea nevo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org