Referat - Mos Goriot II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
434
Etichete
mos, goriot
Descarcari
296
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Stirbu Cosmin
CNRV 9B



Mos Goriot II




Mos Goriot face parte din Comedia Umana ,ciclul Scene din viata pariziana si reprezinta cheia de bolta a întregului ciclu,întrucât în acest roman Balzac introduce procedeul personajelor „reparaissant”-al caror destin este urmarit de-a lungul mai multor romane din cadrul ciclului-(Rastignac,Vautrin,Doamna de Restad etc.).
Actiunea romanului se desfasoara în pensiunea doamnei Vauquer,unde întâlnim oameni provenind din diferite medii sociale:studeinsi,negustori,ocnasi,femei din burghezia scapatata etc.
La pensiunea Vauquer,Eugene de Rastignac,un tânar ambitios dintr-o familie de aristocrati saraciti,face cunostiinta cu Mos Goriot.
Mos Goriot s-a lipsit de toata averea strânsa de-a lungul vietii pentru a-si face fericite fiicele: pe Anastasie de Restand (casatorita cu un aristocrat) si pe Delphine de Nucingen (casatorita cu un bancher).Pe acestea însa nici un sentiment nu le leaga de tatal lor, considerat o persoana mult prea modesta pentru „înalta” societate din care ele ajunsesera sa faca parte.Pentru cele doua fiice Goriot ramâne o sursa permanenta de bani.
Cele doua fiice ingrate îsi vor lasa tatal sa moara, vegheat doar de Rastignac, fara sa îl viziteze nici macar atunci când acesta se afla pe patul mortii.Chiar si pe ultimul drum spre cimitir Mos Goriot îl va avea alaturi doar pe Rastignac.Înainte de a muri Mos Goriot ajunge la trista concluzie ca adevaratele sentimente,sincere si profunde, nu pot exista decât la oamenii saraci,lipsiti de orice fel de avere.
Mos Goriot traieste drama iubirii paterne.El si-a concentrat întreaga viata afectiva în jurul unui singur sentiment,obsedant,si anume iubirea paterna.
Paralel cu destinul lui Mos Goriot,Balzac ne înfatiseaza si evolutia tânarului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org