Referat - Motivul mamei in operele lui Vieru

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1768
Etichete
motivul, mamei, operele, lui, vieru
Descarcari
332
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Motivul mamei in operele lui Vieru


Mama!Ce cuvant inaltator ! Primul nostru cuvant ! Ce sentiment de dragoste ne invaluie sufletul si un chip sfant ne apare in fata ochilor atunci cand il rostim !
Orice copil, orice fiu vede in mama lui o fiinta mareata, fara de pacat, puternica precum o stanca in marea involburata si totusi, in acelasi timp, o fire blanda, o zana ce a coborat din taramul basmelor pentru a fi alaturi de noi.
Dragostea pentru femeie in sensul mai larg al cuvintului inseamna de fapt , la Vieru dragostea pentru mama.
Mama care exprima maternitatea este marele simbol si marea ei tema.Celelalte motive : copilaria , iubire , cintecul , pamintul , patria se intretes intr-un intreg , datorita acestui mic fir structurant
“Faptura mamei” are , pentru Vieru o proectie cosmica :
“Usoara maica, usoara,
C-ai putea sa mergi calcind
Pe semintele ce zboara
Intre ceruri si pamint”
Mama traieste intre cer si pamint adica mereu in mintea lui.In poezia lui Vieru simbolul mamei are aceeasi ambivalenta ca si in cele ale marii si pamintului: viata si moartea sunt correlative.Nasterea inseamna iesirea din pintecul mamei;moartea inseamna reintoarcerea in pamint.Mama este simbolul adapostului,caldurii ,dragostei si hranei care pe parcursul vietii poetului il insotesc.
Si pentru Vieru si pentru Blaga fericirea s-a nascut la sat . Femeia muncita , Mama , isi plimba doar faptura intre slujba , Dumnezeu si real, slujba tacerii de piatra si slujba piinii la cuptor.Fara a se evedentia , Mama poetului a crezut neincetat in Dumnezeu si aceasta credinta a ajutat-o:
“Mama mea viata intreaga
A trait fara barbat
Singuri pre erau in casa
Ploi cu grindina cind bat”
Aceste versuri exprima ca mama lui chiar daca a trait fara barbat nu s-a lasat dar a luptat pentru a supravietui si acele ploi cu grindina care semnifica tristetea , durerea si necazul ea lea trait simgura fara a apela la ai ciuva ajutor.Poetul o reaminteste pe mama in termini atit de simpli , incit poate fi tradus in orc


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org