Referat - Motoc

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
313
Etichete
motoc
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Motoc
Expozitiune:
Alexandru Lapusneanu, izgonit dupa prima domnie, se reîntoarce cu armata de mercenari turci si intra în Tara Moldovei. Un grup si anume Motoc, Stroici, Spancioc si Veverita, îl asteapta si îl roaga sa faca drum întors, pentru ca tara nu îl vrea. Lapusneanu, însa le raspunde ca el îi vrea si asta este de ajuns.
Intriga:
Instalat pe tron, domnitorul se razbuna pe cei pe care îi considera vinovati de esecul lui din timpul primei domnii: le confisca averile, îi ucide, comite numeroase atrocitati.
Desfasurarea actiunii:
Sotia sa, Ruxandra, este oprita într-o zi de o jupaneasa careia Lapusneanu îi ucisese sotul si îi luase mosia. Aceasta o roaga pe domnita sa intervina pe langa voievod, sa puna capat crimelor si o avertizeaza ca o sa raspunda pentru faptele sotului sau. Demersul Ruxandrei pe lânga Lapusneanu pare sa aiba success. Lapusneanu îi spune ca va înceta sa mai ucida si ca îi va da un leac de frica.
Punctul culminant:
Merge la biserica si în fata întregii obsti boieresti, cere împacare, invitându-i la un ospat domnesc. Stroici si Spancioc, intuind ca este vorba despre un complot, fug peste granita. Lapusneanul organizeaza întâlnirea cu mult fast, dar înainte de a se aseza la masa, boierii sunt ucisi de mercenari domnesti. Apoi capetele lor sunt asezate într-o piramida, dupa rang. Între timp, sub ferestrele domnesti se aduna saracimea orasului, revoltata din cauza vietii grele pe care o duce. Derutata multimea cere dreptate si, pentru ca cineva vehiculeaza numele vornicului Motoc, ei doresc capul acestuia.
Deznodamânt:
Lapusneanul se îmbolnaveste de friguri si se retrage în cetatea Hotin. Batrân si cu mintea ratacita, Lapusneanul vrea sa fie calugarit dupa obiceiul pamântesc pentru ca Dumnezeu sa îi ierte pacatele. Dar când se trezeste si se vede calugarit cere sa I se aduca fiul pentru a-l ucide, considerându-l vinovat de complot. Sfatuita pe boierii fugari (Stroici si Spancioc) si de mitropolit, Ruxandra îl otraveste pe Lapusneanul.




Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org