Referat - Notiuni de baza in chimie

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
443
Etichete
notiuni, baza, chimie
Descarcari
332
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Notiuni de baza in chimie
Atom: cea mai mica particula de substanta, indivizibila prin procedee chimice obisnuite, divizibila prin procedee fizice. Este alcatuit din nucleu în jurul caruia se rotesc electroni.
Numar atomic Z (numarul de ordine): numarul protonilor din nucleu = numarul electronilor.
Numar de masa A: suma numarului de protoni si neutroni din nucleu.
Numarul de neutroni se calculeaza din relatia N=A-Z, unde N – numarul de neutroni.
Element chimic: specia de atomi cu acelasi numar atomic Z.
Izotopi: specii de atomi cu acelasi numar atomic Z (acelasi numar de protoni) si cu numar de masa diferit (numar diferit de neutroni).
Masa atomica relativa: un numar care indica de câte ori masa unui atom este mai mare decât a 12-a parte din masa izotopului
Învelis electronic: alcatuit din straturi, substraturi si orbitali moleculari pe care se rotesc electronii în jurul nucleului; numarul maxim de electroni dintr-un strat se calculeaza cu relatia N=2n2.
Legatura chimica uneste doua sau mai multe elemente chimice. Poate fi: legatura covalenta polara si nepolara, legatura ionica, legatura metalica, legatura coordinativa si legatura de hidrogen.
Legatura covalenta nepolara este caracteristica pentru nemetale, se formeaza pe baza punerii în comun a perechilor de electroni (H2, N2, O2, F2, Cl2, Br2, I2, CH4). Exemplificam formarea moleculelor de hidrogen si oxigen:
H· + ·H=H : H – unde perechea de electroni apartine ambilor atomi si poate fi înlocuita printr-o liniuta care reprezinta valenta atomului dat:
H:H H–H
Atomii de oxigen au câte doi electroni necuplati, de aceea, pentru a avea configuratia unui gaz inert, mai are nevoie de înca doi electroni. Valenta atomului de oxigen este egala cu 2.
·O· + ·O· = O::O sau O::O O=O
Legatura covalenta polara se realizeaza între doua elemente diferite, ce au electronegativitate apropiata, unde perechea de electroni este deplasata spre elementul cu electronegativitate mai mare (HCl – clorura de hidrogen, H2O, H2S, CO etc.). De


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org