Referat - Noua economie-orizont si schimbari

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
510
Etichete
noua, economieorizont, schimbari
Descarcari
401
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NOUA ECONOMIE. ORIZONT SI SCHIMBARI


Se spune ca societatea spre care ne îndreptam este sau va fi Societatea Informationala-Societatea Cunoasterii (SI-SC). Sintagma prin care este desemnata noua societate releva în mod deosebit mijloacele pe care aceasta se va baza si progresul lor, ceea ce, la prima vedere, lasa impresia unei denumiri tehniciste, unilaterale. Sintagmele prin care au fost desemnate societatile de pâna acum contin câte un cuvânt-cheie (sclavagism, feudalism, capitalism) care sintetizeaza o gama de stari sociale posibile pe care oamenii, individual si/sau în grup, se situeaza în mod inevitabil, în functie de anumite conditii, constituind o structura economico-sociala caracteristica. Evident, nu s-a gasit înca cuvântul-cheie prin care sa se poata releva ceea ce este sau va fi fundamental sub aspect economic si social pentru noua societate. SI-SC este o sintagma ce deplaseaza denumirea spre alte sfere.
Acestei societati în formare, îi va fi proprie o activitate economica, sau mai direct spus, o economie mult schimbata fata de cea de odinioara, si fata de cea actuala, pe care o denumim, cel putin acum, noua economie, sintagma care ne atrage atentia ca ceea ce este nou va fi atât de important si semnificativ, încât va justifica însasi denumirea respectiva.
Nici sintagma “noua economie” nu este fericit aleasa dar reda, în mod clar, mesajul schimbarilor profunde care vor avea loc. În plus, termenul a mai fost folosit de-alungul timpului, si poate genera confuzii.
Fiecare societate a avut economia sa si aceasta era o noua economie în raport cu cea apartinând vechii societati. Mai avem în vedere ca si progresele din stinta economica au fost generatoare de schimbari atât de ample, încât de la un anumit moment încolo, s-a vorbit de o noua economie ceea ce, în realitate, înseamna o noua etapa, o alta explicatie data de stiinta economica, de teorie pentru economia faptica. De exemplu, s-a trecut de la economia clasica, la cea neo-clasica, si apoi la noua eco


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org