Referat - Nuferi galbeni

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
413
Etichete
nuferi, galbeni
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Nuferi galbeni




Poezia ,,Lacul” de Mihai Eminescu a fost publicata la data de 1 septembrie 1876 in revista ,,Convorbiri Litera-re”. Eminescu a fost inspirit in scrierea acestei opera din poezia ,,Le Lac” de Lamartine.Incadrarea acestei poezi in universul eminescian este realizat usor prin prezenta sub-stantivelor:lac, codru si luna.
Poezia ,,Lacul” este o opera care apartine genului liric deoarece sentimentele poetului sunt exprimate in mod direct, cu ajutorul eului liric. Cadrul in care trairile eului liric sunt exprimate este unul natural care are in prim-plan: lacul, codrul si nuferii. Eul liric se face remarcat prin pronume personale la persoana I singular, cum ar fi: eu, -mi, dar si prin desidenta de persoana I a verbelor: trec, ascult, astept. Intensitatea sufleteasca a eului liric este realizat prin imaginile vizuale: ,,Lacul codrilor albastru” si ,,Nuferi galbeni”, dar si prin imaginile auditive: ,,Unduioasa apa sune” si ,,Inganati de glas de ape”.
Poezia este formata din cinci strofe, fiecare strofa fiind un catren cu masura versurilor de opt silabe. Ritmul este trohaic. Rima este incrucisata pentru versurile doi si pa-tru si imperfecta cu asonante in versurile unu si trei ale fiecarei strofe.




Poezia este structurata in cinci strofe, distribuite in do-ua secvente inegale ca intindere. Prima secventa cuprinde primele patru strofe, iar a doua secventa este restransa la o singura strofa, ultima. Motiuvul este iubirea neimplini-ta, la inceputul discursului liric, de tristete si de resemna-re, la sfarsit.
In prima secventa vom observa o lume a visului si a dorintei, reflectata in starea de asteptare infrigurata. Sen-timentele sunt distribuite intr-un cadru situate intre vis si realitate.
In a doua secventa se observa ca sentimental dezamagi-rii este mai profound si mai accentuat. Este de observat ca poezia se deschide si se inchide cu imaginea lacului.
Din punct de vedere etimologic observam ca in afara de patru cuvinte care sunt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org