Referat - Nulitatea actului juridic

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
322
Etichete
nulitatea, actului, juridic
Descarcari
201
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NULITATEA ACTULUI JURIDIC
Legislatia noastra nu cuprinde o definitie a nulitatii, totusi am desprins din literatura de specialitate o definitie care mi s-a parut elocventa : nulitate este acea sanctiune de drept civil, care lipseste actul juridic de evectele contrarii normelor juridice editate pentru incheierea sa valabila; nulitatea intervine in cazul in care nu se respecta conditiile de valabilitate ale actului juridic civil.

FUNCTIILE NULITATII
Functia preventiva- consta in efectul inhibitoriu pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil, tentate sa incheie actul juridic civil cu nerespectarea conditiilor sale de validitate.
Functia sanctionatorie- presupune tocmai inlaturarea efectelor contrare legii.
Functia de mijloc de garantie a principiului legalitatii apare ca un mijloc de asigurare a respectarii ordinii publice si bunelor moravuri.

DELIMITAREA NULITATII
Pentru o mai buna intelegere a nulitatii este necesar sa o delimitam de alte cauze de ineficacitate a actului juridic civil precum ar fi : rezolutiunea, rezilierea, caducitatea, revocarea, inopozabilitatea.
NULITATE-REZOLUTIUNE. Delimitarea presupune cunoasterea conceptelor in cauza, semnaland asemanarile si deosebirile de regim juridic dintre ele. Nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiile de validitate. Rezolutionarea consta in desfiintarea unui contract sinalogmatic, cu executare uno-ictu , dintr-o data, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.
Asemanari :
-ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil
-ambele produc efect retroactiv
-ambele sunt, in principiu, juridiciare, deoarece presupun o hotarare a organului dejurisdictie competent
Deosebiri :
-daca nulitatea presupune un act nevalabil, rezolutiunea presupune un act valabil incheiat
-daca nulitatea se aplica oricarui act juridic civil, rezolutiunea privest


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org