Referat - Oile cu gestatie dubla trebuie ingrijite mai bine

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
340
Etichete
oile, gestatie, dubla, trebuie, ingrijite, mai, bine
Descarcari
296
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Oile cu gestatie dubla trebuie ingrijite mai bine


Oile cu gestatie dubla, daca au trecut cu bine peste perioada de ploi lungi si reci din perioada de toamna care prin disconfort, stres si reducerea perioadei de pasunat, maresc considerabil riscul de avorturi embrionare, nu înseamna ca numai sunt riscuri pâna la fatare.
Dupa implantarea embrionului începe dezvoltarea învelitorilor fetale si embrionul devine fetus. De acum pierderile datorate unor perioade scurte de înfometare sunt, de regula, mult mai reduse. Pâna la fatare apar însa riscuri de alta natura care neglijate ne pot provoca pierderi si prejudicii mari. În primul rând va trebui sa pregatim din timp oile pentru fatare.
În perioada de toamna pâna la începutul iernii, atât timp cât oile pasuneaza, nu apar probleme deosebite cu exceptia cazurilor când oile consuma cantitati mari de varza care se stie ca poate provoca avorturi ca urmare a unor substante cu actiune fitoestrogenica.

Furajarea în stabulatie
La intrarea în stabulatie (luna noiembrie în zona de deal si luna decembrie în zona de ses) oile se gasesc în primele 2-3 luni de gestatie.
De acum pot sa înceapa problemele în primul rând pentru oile cu gestatie dubla.
Pentru aceasta perioada la noi în tara, întretinerea oilor se face în turme unde sunt amestecate toate oile matca, indiferent ca sunt sterpe, gestante cu un miel, sau gestante cu doi miei.
De regula, pe de o parte, crescatorii de oi sunt mai putin dispusi sa asigure o furajare la nivelul cerintelor neavând siguranta ca perioada de stabulatie nu se va prelungi, pâna la iesirea la pasune, peste limitele normale, iar pe de alta parte oile sunt în stare buna de întretinere si vor sa faca economie chiar de la începutul stabulatiei.
În aceasta situatie oile cu gestatie dubla patimesc cel mai mult si deseori se epuizeaza treptat pâna la fatare, mai cu seama dupa luna a 4-a de gestatie.
Ele nu rezista în competitia cu oile sterpe si oile cu gestatie simpla deoarece se misca mai greoi si ajung ultimel


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org