Referat - Originea hocheiului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
442
Etichete
originea, hocheiului
Descarcari
309
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Grupa II
Semigrupa IV







Cuvantul hochei deriva din termenul englezesc ‘’hoocked ‘’ (curbat). Multa vreme, o serie de specialisti au crezut ca ‘’hockey’’ ar proveni din frantuzescul ‘’le hocquet’’ (ciomag de pastor). Jocul, insa, nu este de origine engleza. Englezii nu au facut decat sa-l denumeasca ‘’bandy’’ si sa-l adauge unei reguli noi, dupa modelul jocurilor vazute pe batranul nostru continent. Existenta hocheiului este strans legata de patinaj fiindca, fara indoiala, oamenii au patinat inainte de a juca hochei.
Cronicarii din secolul al-XII-lea povestesc ca, pentru a se deplasa mai usor pe lacurile inghetate, soldatii foloseau un fel de oase taiate la capete si prinse de bocanci. Aceste oase par sa fie stramosii patinelor, iar soldatii primii patinatori.
In timpul Renasterii, gravori si talentati pictori flamanzi au imortalizat in imagini incantatoare alunecarea gratioasa a oamenilor pe lacurile si raurile inghetate ale Olandei.
Prin anul 1498, Iohan Brugman a realizat o gravura in lemn, reprezentand o patinatoare care isi pierde echilibrul si cade pe gheata. Cativa ani mai tarziu, pictorul A. Van der Neer si-a intitulat un tablou „Tineri” ce joaca mingea pe fluvial inghetat’’. Interesant este faptul ca acesti tineri „jucatori” utilizau niste bastoane indoite la capete. In nordul Germaniei, inca din secolul al-XVI-lea, jocurile pe gheata au capatat un caracter mai oficial, fiindca aveau si unele reguli.
Treptat, aceste jocuri s-au extins in Belgia, Franta, Anglia. Englezii le-au aplicat reguli de fotbal si rugbi, sporturi care se practicau inca de pe atunci in insula.
Odata cu expansiunea coloniala a imperiului britanic, acest sport, numit atunci ‘’bandy’’ a fost dus de catre soldatii englezi peste ocean, in Canada.
In iarna anului 1860 regimentul englez de infanterie ‘’Royal Canadian Rifles’’ a primit ordin de cantonare in portul Kingston. Printre soldatii englezi erau cativa jucatori de bandy (9 la numar) care au


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org