Referat - Padurea Spanzuratilor - comentariu literar

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
469
Etichete
padurea, spanzuratilor, comentariu, literar
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Padurea spanzuratilor
de Liviu Rebreanu

Tema razboiului, prin bogatul ei material de viata, cu nesfârsitele implicatii de ordin sufletesc si social, prin ceea ce reprezinta ca dramatica înclestare de forte, a atras în chip deosebit preocuparile artistice ale lui Rebreanu atât în nuvela cât si în roman. Momentul suprem obtinut de scriitor în aceasta directie este romanul Padurea spânzuratilor.
Tema romanului a fost experimentata de Rebreanu initial pe spatiul mai restrâns, mai usor de stapânit, al unei nuvele: Catastrofa.
Geneza romanului se poate reconstitui cu precizie dupa destainuirile directe ale scriitorului, reluate si de alti membri ai familiei, între care de catre sotia sa Fanny Rebreanu. Un prim strat genetic îl constituie impresia profunda lasata asupra scriitorului de ororile razboiului pe diferite câmpuri de lupta si mai ales de uciderea în masa prin spânzuratoare a unor ostasi cehi, scena înregistrata pe o fotografie care i-a cazut în mâna. Manuscrisele sale pastreaza câteva schite, inclusiv planul acestei întâi faze, în care eroul reprezentativ se numea Virgil Bologa. Cel de-al doilea strat formativ l-a constituit vestea executiei fratelui sau Emil de catre austro-ungari si dezvaluirea pâna în amanunt, prin cercetari la fata locului, a felului în care s-a întâmplat tragicul eveniment.
Al treilea strat formativ l-a constituit încercarile de viata prin care a trecut scriitorul în timpul razboiului si carora le-a dat expresie directa, poate prea directa, în paginile nuvelei Calvarul.
Cât despre modelele artistice care au luminat efortul sau creator, sugerându-i tehnica si procedeele de investigatie psihologica, fundamental este Dostoevski din care Rebreanu a si tradus.

Subiectul:
Asadar romanul Padurea spânzuratilor prezinta drama românului transilvanean înrolat în armata imperiului austro-ungar, asemanatoare cu drama altor nationalitati subjugate în aceea odioasa "închisoare a popoarelor".
Aceasta drama, prezentata mai întâi în nuvela Catas


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org