Referat - Palatul Brukenthal

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
416
Etichete
palatul, brukenthal
Descarcari
334
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Introducere




Samuel von Brukenthal descendent al unei familii de mici nobili sasi din Transilvania, a studiat dreptul, administratia politica si filozofia la universitatile din Halle si Jena, formându-se în spiritul iluminismului european.
Apreciat pentru calitatile sale de om de cultura si abil diplomat a facut o cariera stralucita la Curtea Imperiala vieneza, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colectiei sale de pictura, mentionata deja în 1773 în Almanach de Vienne ca una dintre cele mai valoroase colectii particulare aflate la Viena în acel moment. Împartasind pasiunea pentru stiinte a epocii sale, Brukenthal colectioneaza si raritati numismatice, arheologice, bibliofile si mineralogice.
Numit guvernator al Transilvaniei revine la Sibiu unde îsi construieste un palat în stilul barocului târziu, dupa modelul celor vieneze. Spatiul fastuos al acestei resedinte ce adapostea seratele muzicale si literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de arta, cabinetul de stampe si biblioteca a reprezentat un nucleu spiritual de exceptie pentru Transilvania.
Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau generos înscriindu-l astfel în rândul marilor iluministi ai veacului.



Muzeul national Brukenthal
Palatul Brukenthal
Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construit în etape, între anii 1778-1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Brukenthal drept resedinta oficiala si pentru a adaposti colectiile sale.
Saloanele baroc, spatii de receptii si serate muzicale, pastreaza piese originale ale Palatului: sobele în stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hârtie pictat în stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII. Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal constând din pinacoteca si cabinet de stampe, biblioteca si


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org