Referat - Paradigme teoretic principale in domeniul sociologiei deviantei si criminalitatii

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
337
Etichete
paradigme, teoretic, principale, domeniul, sociologiei, deviantei, criminalitatii
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Universitatea N. TITULESCU – Facultatea de Drept






C R I M I N O L O G I E

Decembrie 2000













RAPORTORU GEORGETA
GRUPA 16, AN II










BIBLIOGRAFIE:
“SOCIOLOGIA CRIMEI SI CRIMINALITATII”
SORIN RADULESCU
DAN BANCIU

PARADIGME TEORETICE PRINCIPALE IN DOMENIUL SOCIOLOGIEI DEVIANTEI SI CRIMINALITATII

De-a lungul timpului, sociologia deviantei si cea a criminalitatii si-au constituit o serie de interpretari si modele teoretice cu caracter modern, care alaturi de cele cu caracter traditional fac parte integranta din ansamblul teoretic al sociologiei “problemelor sociale”.

Paradigma functionalista

Strans legat de ideile organicismului si evolutionismului, sustinute in sociologia europeana de A. Comte, H. Spencer, E. Durkheim s.a., functionalismul cosidera ca unitatea fundamentala de analiza a sociologului este societatea si nu individul, atat structurile, cat si functiile societale fiind considerate sisteme a caror interdependenta asigura echilibrul intregului ansamblu social.
Spre deosebire de conceptiile traditionale asupra deviantei, cu caracter biologist si psihologist, care localizau cauzele criminalitatii la nivelul indivizilor, paradigma functionalista a elaborat o interpretare de tip holistic, care cauta sursele deviantei si criminalitatii la nivelul structuriolor sociale deficitare. Holismul (de la engl. Whole) sugereaza ideea ireductibilitatii intregului la suma partilor sale.
In domeniul sociologiei deviantei si criminalitatii, functionalismul cunoaste deplina sa dezvoltare in deceniile cinci si sase ale secolului al XX- lea, avand ca reprezentanti principali pe Talcott Parsons, R. Merton si Kingsley Davis.
Lui Talcott Parsons ii apartine conceptia structural- functionalista ce pleaca de la presupunerea fundamentala ca societatea este bazata pe o ordine normativa unanim acceptata datorita consensului valoric stabilit intre toti membri societati


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org