Referat - Persuasiune si manipulare

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
370
Etichete
persuasiune, manipccare
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Persuasiune si Manipulare

Prin persuasiune întelegem actiunea de a convinge intr-un mod sau altul pe cineva sa faca sau sa aleaga un lucru.
Persona care ia decizia o face de multe ori pe baza altor tipuri de argumente decât cele logice sau cele logico-corecte,fiind convinsa de „necesitatea” sau „importanta” aparenta a actiuni sau lucrului respectiv.
In acest sens putem spune ca reclamele sunt persuasive. Ni se spune zilnic,in fel si chip,ca ne trebuie un telefon mobil,un anume detergent ,un anume medicament,produs cosmetic,o caseta s.a.,dar nu ni se demonstreaza cu argumente acest fapt.
Ce ne spun reclamele?Intr-o forma simpla,directa,facând apel cel mai adesea la trebuintele si la sensibilitatea noastra,ni se recomanda sa consumam ceva. Uneori insa reclamele nu argumenteaza ideea de a consuma acel produs;se întâmpla ca ele sa contina si greseli logice regretabile.
De exemplu,ni se spune ca:
XXX protejeaza împotriva cariilor pentru ca gustul sau dureaza foarte mult.(Este evident ca nu gustul ne protejeaza dantura.)
YYY ofera un salariu pe viata timp de 25 de ani.(De ce 25 de ani este totuna cu viata?Daca traim mai mult?)
Trebuie sa bem ZZZ pentru ca un hot a furat originalul si noi îl putem gasi consumând mai multa bautura racoritoare.(Daca fost furat originalul,oare ce suntem invitati sa bem?)
Alteori ni se dau îndemnuri nepoliticoase de tipul:
Nu privi aici casca ochi când cumperi!
Indemnul este lansat din partea unor organisme de protejare a consumatorilor. Este drept,greseala lor nu este de argumentare,ci de adresare,denotând lipsa de respect pentru consumator. Reclama are insa efecte persuasive.
Se spune ca traim intr-o perioada de explozie informationala,ca informatia ne asalteaza,fie ca vrem,fie ca nu vrem. A întelege caracterul persuasiv al reclamelor face parte dintre instrumentele noastre de protectie împotriva comunismului,a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org