Referat - Placile tectonice

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
357
Etichete
placile, tectonice
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Placile tectonice


La marginea placilor tectonice are loc o activitate foarte lenta, dar câteodata tensiunea acumulata cauzeaza cutremure dramatice si eruptii vulcanice.
Cutremurele se produc acolo unde doua placi aluneca una peste alta, iar marginile lor se întrepatrund(îmbuca). Se naste o tensiune foarte puternica, pâna când una din placi cedeaza, generând o miscare brusca care face Pamântul sa se cutremure.
Locul propriu-zis unde rocile se misca este situate la 5-15 km subteran si se numeste focarul cutremurului. Locul de la suprafata, situate direct deasupra focarului, se numeste epicentru.
Vibratiile unui cutremur se numesc unde seismice. Ele sunt mai puternice în focar si îsi pierd din intensitate pe masura ce se îndeparteaza de acesta.

Înregistrarea cutremurelor

Cei ce studiaza cutremurele se numesc seismologi, iar instrumental de masurare a undelor seismice se numeste seismometru(seismograf). Acesta are un tambur care se învârte si o penita suspendata, fixata pe o greutate. În timpul unui cutremur, tamburul se misca, iar penita traseaza pe el o seismograma.

Masurarea cutremurelor

Exista doua scari pentru masurarea cutremurelor. SCARA RICHTER masoara intensitatea undelor seismice. SCARA MERCALLI masoara efectele cutremurelor asupra oamenilor si cladirilor.
Un cutremur slab poate fi mai periculos decât unul puternic daca se produce într-un oras cu multi oameni si multe cladiri.

Masuri de precautie

Seismologii încearca sa prevada unde si când se pot produce cutremure, pentru a-i putea preveni pe oameni. Uneori, cutremurele pot fi stopate prin injectarea de apa în roci reducând tensiunea dintre placi. Si o mica explozie poate face placile sa se îndeparteze una de alta, înainte ca prea multa tensiune sa se acumuleze.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org