Referat - Planeta celor doi sori

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
737
Etichete
planeta, celor, doi, sori
Descarcari
310
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Genul epic
Literatura stiintifico-fantastica
Planeta celor doi sori
Horia Arama

Scriitor contemporan, poet, prozator si eseist, Horia Arama a debutat cu versuri pentru copii, dar s-a remarcat ulerior ca autor de literatura stiintifico-fantastica.
“Planeta celor doi sori” a aparut în almanahul “Anticipatie” în anul 1986. Ea este o opera epica, deoarece autorul transmite cititorului în mod indirect, cu ajutorul personajelor, sentimente, idei, imagini.
Planete celor doi sori este Ahra, o planeta imaginara, situata “la marginea unui capat de galaxie”. Naratorul se identifica cu personajul principal, care este un explorator solitar, ce a venit pe Ahra si merge sa constate verificarea navei sale. Acesta se autodescrie în felul urmator: “Sunt singuratic atât prin formatie si gusturi, cât si prin obisnuinta ca orice ratacitor.” Fiind un pamântean, el înregistreaza cu emotie tot ceea ce se petrece în jurul sau, implisându-se afectiv si simtind la sfârsit nostelgia despartirii (“Am simtit atunci dulcea durere a nostalgiei dupa viata lor imposibila, incomoda, fara sens, dar si fara pereche.”) El este caracterizat în mod indirect de catre Riluri, care spune ca este “un ratacitor perpetuu, izolat, serios si putin suficient, un bezmetic în cautare de fantome”.
În drumul lui admira cerul, soarele, arhitctura orasului si totul i se pare deosebit pentru ca din tot ceea ce vede îi transmite pace, liniste, caldura, armonie. La întoarcerea de pe dana întâlneste o fata pe care o va numi Riluri, nume ce sugereaza armonia unui tril. În personajul secundar, singura prezenta feminina din text, naratorul descopera doua fiinta total diferite fizic si moral, în functie de ipostaze. În timpul zilei, Riluri este o persoana obisnuita delicata, blânda si care inspira armonie ca o lebada roscata cu gâtul lung si subtire. Pe timpul noptii ea se schimba radical, devenind haotica, vulgara si salbatica, iar portretul sau fizic se schimba de asemenea devenind “un strigoi tânar si în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org