Referat - Poezia cantecului

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
334
Etichete
poezia, cantecului
Descarcari
321
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Poezia cantecului (versuri care in-canta)


“Peste tot atarna greu
Teama de sinceritate…”
Pasarea Colibri-Ploaia care va veni


Nicicand nu a patimit mai aspru spiritul romanesc, nicicand zborul catre sine insusi nu i-a fost curmat mai dureros decat in perioada celor cincizeci de ani de regim comunist. Toate manifestarile spirituale ale unui intreg popor au fost inabusite cu cruzime, incepand prin demolarea bisericilor, continuand cu cenzura nemiloasa a operelor de arta si sfarsind prin sofisticatul sistem de opresiune ideologica, numit ironic “Securitate” care a ucis spiritul chiar acolo unde ar fi parut imposibil de atins: in oameni .
Putini au fost cei care au supravietuit acestui genocid spiritual.Multi au sfarsit in spatele gratiilor, multi au ales solutii de compromis doar pentru a-si pastra libertatea gandirii. Mai sunt si cei care au sfidat cenzura comunista, refuzand sa se supuna unui regim absurd si putred de la radacini.
Muzica romaneasca a fost obiectul unei astfel de cenzuri, asemenea multor alte domenii ale creatiei spiritului. In cazul muzicii atentia a fost sporita, in special datorita faptului ca prin intermediul ei, eventualul mesaj subminator si-ar fi atins in mod direct grupul tinta. Sunt cunoscute masurile luate impotriva manifestarilor muzicale, mai ales incepand din a doua jumatate a anilor ’70: asa-zisii “pletosi” erau arestati si batuti, muzica rock era considerata burgheza, iar chitara electrica mult prea zgomotoasa, blugii erau indecenti… iar versurile mai profunde erau de la inceput considerate ca avand implicatii politice. Si acest caz au existat cei care s-au comformat noilor cerinte si cei care si-au pastrat crezul spiritual. Dintre acestia din urma, poate cel mai reprezentativ grup a fost PHOENIX.
Formatia Phoenix a jucat un rol foarte important in evolutia muzicii romanesti. Ei au fost primii romani care au impins limitele rock-ului progresiv pana la maximum, experimentand mereu noi teme, noi variatiuni, insa meritul deose


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org