Referat - Portretul Vitoriei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
portretul, vitoriei
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Portretul Vitoriei
Vitoria Lipan figura reprezentativa de erou popular intruneste calitatile fundamentale ale omului simplu de la tara in care se inscriu cultul pentru adevar si dreptate respectarea legilor stramosesti si a datinilor „ ea nu e o individualitate ci un exponent al spetei „ – G. Calinescu .
Portretul Vitoriei Lipan este la inceput static obrazul ei „parca era un portret neclintit „ apoi Sadoveanu accentueaza trasaturile personajului pornind dinspre exterior spre interior „ ochii ei caprui in care in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului erau dusi departe”. Vitoria trece printr-un proces de interiorizare , intreaga sa viata devenind launtrica „ acu ochii aprigi si inca tineri cautau zari necunoscute” ceea ce necesita o autoizolare de lumea din jur „in singuratatea ei femeia cerca sa patrunda pana la el . Nu putea sa-i vada chipul”. Asadar Sadoveanu accentueaza profunzimea vietii afective a Vitoriei Lipan , se desfacuse incet de lucruri si intrase oarecum in sine .
Mihail Sadoveanu dezvaluie nelinistea eroinei cauzata de intarzierea „peste obicei” ( 73 de zile ) a lui Nechifor Lipan „dragostea ei de douazeci si mai bine de ani” plecat la Dorna sa cumpere oi .
Nelinistea interioara se intrevede si in exterior „ fusul se invarte harnic dar singur”. Merge la parintele Danila pentru sfat si refuza sa creada ei intarzie la petrecere mai mult de „o zi ori doua” pentru ca „stie ca-l doresc si nici eu nu i-am fost urata”. Se duce la ghicitoarea satului si nu are incredere nici in prezicerile acesteia ca Nechifor ar fi parasit-o pentru o alta femeie „cu ochi verzi” asa ca devine tot mai sigura ca s-a intamplat o nenorocire .
Eroina se ghideaza in presupunerile ei dupa stiinta semnelor dar si dupa experienta sa morala , intuitiva si actioneaza in functie de acestea . Primele semne rau-prevestitoare sunt visele : unul care a impresionat-o „i-l arata pe Nechifor Lipan calare cu spatele intors catre ea” iar alta data l-a visat rau „trec


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org