Referat - Posibilele efecte ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana in perspectiva anului 2000

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
340
Etichete
posibilele, efecte, ale, integrarii, romaniei, uniunea, europeana, perspectiva, anului, 2000
Descarcari
185
Nota
0 / 10 - 0 voturi



POSIBILELE EFECTE ALE INTEGRARII ROMANIEI
IN UNIUNEA EUROPEANA IN PERSPECTIVA ANULUI 2000



In vara si chiar la inceputul toamnei anului 1999, oficialii Uniunii Europene declarau ca extinderea uniunii in viitorul apropiat este imposibila, intrucat statele comunitare nu pot suporta costurile ridicate necessitate de aderarea noilor membri. Spre farsitul anului, in luna decembrie insa, Romania alaturi de alte state, este invitata sa ia parte la negocierile de aderare la U.E. , ba chiar mai mult gasesc si fondurile necesare pentru grabirea asocierii.
Ce a determinat acesasta schimbare radicala in politica Uniunii Europene? Evident ratiuni (ca sa nu le spunem interese) politice, sociale si economice. Fara sa subestimam rolul intereselor politice intr-o economie de piata unde supremul principiu este obtinerea de profit, este clar ca aceasta a prevalat in schimbarea strategiei U.E. Este greu de crezut ca U.E. va aloca in viitorul apropiat fonduri asa de mari numai pentru a recompensa Romania pentru ajutorul neconditionat dat in razboiul din Iugoslavia sau pentru ca nivelul de trai s-a deteliorat serios si ca mai devreme sau mai tarziu vor aparea grave probleme sociale in aceasta zona geografica ce va afecta intreaga comunitate europeana. Orice motivari ce nu au la baza interesul economic intr-o economie de piata, addica profitul, sunt vorbe fara acoperire, demagogie.
Cum in economia de piata guverneaza profitul, atunci este clar ca si aici se urmareste un profit, unul concret si suficient de mare care sa justifice alocarea acestor fonduri insemnarte, cu atat mai mult cu cat in urma cu cateva luni fondurile nu existau. Este tot mai evident ca interesele economice au primat, si ca de obicei, adevarul despre conditiile economice impuse de U.E. pentru aderarea Romaniei il spun oamenii de stiinta, in masura in care il afla, si nu guvernantii, asa cum ar fi normal.
Toata lumea stie ca la asocierea Romaniei la U.E., negocierile dosarului agricol au fost cele mai dure


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org